Nederländerna: John De Mol köper Radio 10

talpa

John De Mol, som äger Talpa, gör ytterligare en radioaffär som kan leda till att fyra av Nederländernas fem största kommersiella stationer samlas i ett bolag.

Vid nyår blev det tillåtet för ett företag att äga upp till fyra rikstäckande FM-kanaler istället för tidigare två. Den nya lagen utnyttjas av Talpa, som redan kontrollerar Radio 538 och Slam!.

I januari inleddes förhandlingar med konkurrenten TMG, som driver Sky Radio och Veronica, om en fusion av de två bolagens radioverksamheter. Den här veckan presenterades ytterligare en affär. Talpa tar över Radiocorps radiostationer Radio 10, som Talpa sålde till Radiocorp så sent som för tre år sedan, samt 100% NL.

Talpas plan är att fyra stationer ska ingå i ett framtida Talpa: Radio 538, Sky Radio, Veronica och Radio 10. De mindre kanalerna Slam! och 100% NL säljs vidare till österrikaren Karl Habsburg (släkting till den siste österrikiske kejsaren), som är nuvarande huvudägare till Radiocorp.

Om de planerade affärerna går igenom kommer Talpa att bli absolut störst på den nederländska radiomarknaden. Av de fem största kommersiella radiostationerna med rikstäckning kommer bara en – Q Music – inte att kontrolleras av Talpa. Talpa kommer dessutom att stå bakom stationer med närmare en tredjedel av den totala lyssnartiden, vilket är mer än all lyssning på public service-radio i Nederländerna.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share