MTG-stationer bötfälls för otydliga reklamsignaturer

Granskningsnämnden har fällt MTG-stationerna Rix FM och Lugna Favoriter i Stockholm.

Anledningen till fällningarna är att granskningsnämnden anser att signaturerna före och efter reklamavbrotten inte är tillräckligt tydliga och därför strider mot bestämmelsen om annonssignatur. Enligt nämnden måste ordet ”reklam” nämnas i signaturerna, med hänvisning till ett beslut i nämnden 2003. MTG Radio håller inte med om den tolkningen av lagen.

”Varken lagen eller förarbeten ställer krav på att ordet ”reklam” eller något annat särskilt ord ska användas i annonssignaturen. Under de år som kommersiell radio har förekommit i Sverige har det etablerats en branschpraxis vad avser annonssigunatur. Ingen aktör i vare sig radio eller TV använder ordet ”reklam” i dag och lyssnarna är sedan länge vana vid att annonsering i radio markeras av en ljudsignal” skriver MTG Radio i sitt yttrande.

Nämnden påpekar också att MTG Radio-stationerna placerar sponsringsmeddelanden mitt i programmen istället för i början och slutet av programmet som reglerna säger. MTG Radio menar dock att meddelanden ligger före och efter segment i programmen och därför bör vara tillåtna. Dessutom tycker nämnden att Rix Morronzoos uppmärksamhet kring den gästande artisten Markoolios nya singel innebar otillbörligt gynnande och att Lugna Favoriter gynnade Facebook i sitt morgonprogram. Slutligen upptäckte nämnden att det sändes 49 sekunder för mycket reklam i Rix FM under en av de granskade timmarna.

Granskningsnämnden ansöker nu hos förvaltningsrätten om att de två MTG-stationerna ska betala en ”särskild avgift”. Rix FM i Stockholm ska betala 50 000 kronor för att bolaget inte har följt reglerna om annonsmängd och sponsringsmeddelanden. Lugna Favoriter ska betala 25 000 för brott mot reglerna om annonsignatur.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share