Lisa Helgesson grävchef på Sveriges Radio

lisahelgesson

Lisa Helgesson blir senare i vår ny chef för undersökande journalistik på Ekot. Hon efterträder Fredrik Laurin, som lämnade Sveriges Radio vid årsskiftet.

Sedan 2007 har Lisa Helgesson varit agendachef och nyhetschef på P4 Uppland. 2008 blev hon dessutom ställföreträdande kanalchef. Bland annat har hon lett flera prisvinnande granskningar om exempelvis exhandeln med unga i Uppland och bristerna i polisens internutredningar. Hon har även varit samordnare för Sveriges Radios reporternätverk.

”Det känns mycket inspirerande att få välkomna en så rutinerad och uppskattad arbetsledare till oss. Ekots grävgrupp ska ta sig an de svåraste ämnena och göra samhällsviktiga granskningar. Lisa har helt rätt kvalifikationer för att leda det arbetet. Med sin stora erfarenhet av Sveriges Radio och public service kommer hon också spela en viktig roll i samordningen av hela företagets grävjournalistik” säger Ekochefen Olle Zachrison i ett pressmeddelande.

Som grävchef ska Lisa Helgesson arbetsleda och coacha Ekots grävgrupp med fyra reporter och projektleda grävverksamheten på hela Ekot. Dessutom ska hon stödja P1-programmet Kalibers journalistik, bistå reporternätverket samt projektleda Radioleaks, som är SR-s tjänst för att lämna krypterade tips.

”Att få jobba med Ekots fantastiskt skickliga grävgrupp är en stor ära. Liksom att få vara med och utveckla Sveriges Radios undersökande journalistik tillsammans med alla kompetenta medarbetare. I en tid då mycket inom medierna handlar om snabbhet är det oerhört viktigt att vi samtidigt satsar hårt på den journalistik som kräver omfattande research och ibland mycket tid och resurser” säger Lisa Helgesson.

Foto: Tor Johnsson.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share