Kjell Alinge ”en mästare på att uttrycka sig”

kjellalinge

Under tisdagen meddelades att Kjell Alinge har gått bort 72 år gammal.

Kjell Alinge föddes i Arvika, växte upp i Hässlehom och började arbeta på SR-s ungdomredaktion 1963. Under 70-talet gjorde han Hemma hos tillsammans med Janne Forsell. 1980 startades Eldorado, som blev en del av den förnyade musikradion i P3 och av kanalens tablå fram till 1993. I redaktionen ingick även bland andra LG Nilsson, Lennart Wretlind, Stefan Wermelin, Pontus Enhörning och Dick Blomberg.

”Kjell Alinge kunde som ingen annan skriva ingående i varje detalj om hur det är att promenera bredvid spårvagnarna i backarna i San Francisco utan att ha satt sin fot där. Han formulerade sedan i radion så att alla hans påhitt blev sanna. Han var en mästare på att uttrycka sig med ett högst personligt och musikaliskt språk” säger LG Nilsson.

Lisa Söderberg var P3-chef under några år i början av 90-talet och säger till Sveriges Radio att Kjell Alinge ”var en varm och fin människa med stort hjärta, och han var envis – han kompromissade aldrig”.

Kjell Alinge flyttade så småningom över till P2 där han bland annat gjorde Kalejdoskop. 2005 återkom han med en ny version av Eldorado – först i webbradion och året därpå i P2. Inspelningarna gjordes i Kjell Alinges vardagsrum, hall och sovrum med produktion av Filt. Eldorado lades ned igen 2012, men Kjell Alinge gjorde året därpå sommarserien Niagara. Samma namn hade för övrigt den DAB-radiostation som Alinge fick tillstånd till att starta i Stockholm. Planerna förverkligades dock aldrig, eftersom tillståndet drogs tillbaka då reklamradion hoppade av DAB-projektet.

2013 fick Kjell Alinge Stora Radiopriset från Radioakademin med följande motivering:

”Han har alltid vandrat sin egen väg med ständiga framgångar hos de svenska radiolyssnarna. Han är en målande personlighet med ett unikt eget uttryck som har gjort honom till den radiokonstnär han är. Han har uppfunnit många av radions mest klassiska radioprogram under sin 45 år långa radiokarriär. Vi summerar, han fann sitt Eldorado i etern” skrev Radioakademin i sin motivering.

P1 Kultur gjorde under tisdagen ett minnesprogram om Kjell Alinge.

Foto Christine Olsson/TT.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share