Guldspadar till Kaliber och P4 Uppland

p4upplandgrav

Föreningen Grävande Journalister delade i lördags ut Guldspadar för 2014 års bästa grävande journalistik. I radiokategorierna gick priserna till P1-s Kaliber och P4 Uppland.

Tomas Magnusson och Kina Pohjanen på P4 Uppland (bilden) vann Lokalradio-klassen för granskningen Ung tjej sökes med motiveringen ”För att med smarta metoder ha tagit sig bortom statistiken och blottlagt hur polisen blundar för sexhandel med minderåriga”.

”Våra reportrar har genom ett enträget arbete visat på brister hos Uppsala-polisen som gör att risken att åka fast är mycket liten för den som köper sex av barn. Granskningen visar på skickliga journalisters betydelse för att visa på utsatta tjejers situation” säger P4 Upplands kanalchef Andreas Miller.

Sofia Boo och Markus Alftedsson på P1-s Kaliber fick Guldspaden i Riksradio-klassen för granskningen Lyxhotell och tvångsinjektioner med motiveringen ”För att med kreativ research ha avslöjat hur kriminalvården använder olagliga metoder för att sedan vila upp sig på lyxhotell”.

”Det är mycket välförtjänta vinnare. Att granska maktutövning mot de svagaste är något av det viktigaste vi kan göra som journalister och det är vad Kaliber har gjort. Dessutom ger avslöjandet om illegala injektioner en fruktansvärd bild av vad läkare och myndighetspersoner är beredda att göra. Otroligt viktigt avslöjande” säger Fredrik Laurin, som är redaktör för unersökande journalistik på Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share