Europeisk allians ska främja DAB

daballliance

Tolv europeiska radiobolag har bildat en allians för digital radio – European Digital Radio Alliance. Tillsammans har de 300 radiostationer och mer än 130 miljoner lyssnare.

Bildandet skedde på Radiodays Europe-konferensen i Paris och görs i samarbete med EBU, där organisationen också kommer att få sitt kontor. Helen Boaden, som är radiocehf på BBC, valdes till alliansens första ordförande.

”Medlemmar av alliansen sänder en klar signal om att de delar ett engagemang för att göra DAB-radion till den dominerade distributionsformen i sina verksamhetsområden. Digital radio ger stora fördelar för lyssnarna, men alltför länge har vi sett den som något på nationell nivå. Den fragmenteringen har hållt tillbaka investeringar” säger Helen Boaden.

”Eftersom DAB blir det naturliga valet för användarna, vill vi att Europa omfamnar detta och att producenter erbjuder DAB tillsammans med FM i apparater och bilar, precis som de gjorde för mellanvåg och FM – och till ett pris som är attraktivt för konsumenten” säger Boaden.

”Det kommer endast att ske om man ser att vi är enade när det gäller vårt mål om att ge konsumenten fördelarna med digital radio. Alliansen har upprättats för att visa en samlad front och tala med en röst med producenter och myndigheter” avslutade Boaden.

Till alliansen välkomnas alla som satsar på DAB-radio. Grundare och medlemmar är ARD, Die Neue Welle och Deutschlandradio från Tyskland, Global, BBC och Bauer från Storbritannien, NRK från Norge, RTBF från Belgien, Cesky Rozhlas från Tjeckien, NPO från Nederländerna, SRG SRR från Schweiz och Radio Arabella från Österrike.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share