Drygt hundra tjänster bort på SRF Research

SRF, som ägs av de tre public service-bolagen, tar bort drygt hundra av 178 tjänster på SRF Research. Det rapporterar SR-s Kulturnytt. Neddragningarna följer en stor översyn av SRF-s verksamhet som genomförts under 2012 och 2013.

Bland de berörda avdelningarna finns Musikcentrum, där personalstyrkan halveras från 33 personer till 17 under en tvåårsperiod. I SRF Musikcentrum ingår bland annat ett av världens största grammofonarkiv.

”Vi kommer att börja med att se över alla våra processer. Vi kommer att jobba helt annorlunda med våra förvärv och våra inköp. Vi kommer att jobba annorlunda med vår katalogisering och vårt produktionsstöd” säger SRF Researchs VD Ewa-Lotta Lögstedt Lundell.

Enligt Harriet Lundberg, som är fackligt aktiv i Unionen och arbetar som ljudtekniker på grammofonarkivet, riskerar en kulturskatt att gå förlorad.

”Att läget skulle bli allvarligt det har vi förstått. Men så här allvarligt hade man inte kunnat drömma om för det är väldigt drastiska åtgårer man gör. Om inte public service vill ta ansvar för den här kulturskatten så tycker jag faktiskt att regeringen ska till att den hamnar i en annan regi för det som nu sker är ett rent kulturmord” säger hon i en dokumentär om grammofonarkivet som sänds i P2 den 7 juli.

Enligt SR-s programdirektör Björn Löfdahl förbättras dock tillgängen till grammofonarkivet i och med den digitalisering av arkivet som sker. Det är alltså inte fråga om en nedläggning.

”Det som kommer att hända nu och som redan har hänt i stor utsträckning är att alla i hela Sveriges Radio – från Sameradion längst upp till Sveriges Radio Malmöhus längst ned – får tillgång till varenda platta i Sveriges Radio” säger han till Kulturnytt.

Digitaliseringen av alla CD-skivor och vaxrullar är redan klar. Återstår gör vinylskivor och 78-varvare.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share