DR-kanalerna P3, P4 och P5 får tydligare profiler

Gustav Lützhoft, radiochef på DR.

Den danska public service-radion DR skärper profilerna för sina tre breda kanaler P3, P4 och P5, som riktar sig till unga, vuxna respektive äldre lyssnare. Dessutom stärks det digitala utbudet, bland annat med en ny daglig nyhetspodd.

De nya kanalprofilerna presenterades igår onsdag och är en del av den besparings- och utvecklingsplan som trädde i kraft i höstas.

”Vi har länge känt att vi inte har gjort tillräckligt för den äldsta delen av befokningen, som har vuxit ifrån P4. Det är inte så att P5 inte varit en utmärkt kanal. Men som musikkanal gav den inte det innehåll som lyssnarna är vana vid från P4, bland annat regionala nyheter och journalistiska program om just deras liv och vardag. Därför introducerade vi vid årsskiftet P5 som den tredje målgruppsformaterade kanalen så att P3, P4 och P5 ligger som ett pärlband som avspeglar danskarnas liv och mediekonsumtion” säger DR-s radiochef Gustav Lützhoft.

Förändringarna kommer framförallt att höras i P3 och P5. P3 ska bli en ”kompromisslös ung kanal för sökande och nyfikna unga”, medan P4 är ”den samlande radiokanalen för vuxna danskar”. P5 riktar sig till mogna danskar, som lagt arbetslivet bakom sig men som fortfarande ”är engagerade och aktiva medborgare”.

Vid sidan av formatjusteringarna av P3 och P5, satsar DR även på att producera fler poddar och att se till att DR-s radioprogram finns på nya plattformar som röststyrda högtalare och streamingplattformar. Samma nyhetssändningar ska gå i alla kanaler, med undantag för P3 som behåller P3 Nyheder för unga. Dessutom lanseras en daglig nyhetspodd för vuxna, som komplement till den nyhetspodd för unga som redan kommer ut dagligen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share