Domstol stoppar TV-avgift för dator

Radiotjänst får inte ta ut radio- och TV-avgift för datorer, har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat.

I februari förra året började SVT att direktsända sina kanaler på webben. Samtidigt började Radiotjänst kräva radio- och TV-avgift även för dator, surfplatta eller mobiltelefon med internetuppkoppling.

Detta har prövats och godkänts av både Förvaltningsrätten i Luleå och Kammarrätten i Sundsvall. Högsta Förvaltningsdomstolens (HFD) dom idag innebär dock att det återigen bara blir TV-apparater som kräver radio- och TV-avgift. HFD motiverar sitt beslut med att det inte finns tydligt stöd i lagen.

”HFD anser att en dator med internetuppkoppling inte är ”avsedd” att ta emot utsändning av TV-program. Domstolen konstaterar att det finns uttalanden i lagmotiven som går åt olika håll vad gäller innebörden av begreppet. Av avgörande betydelse är enligt HFD att enskilda genom Radiotjänsts beslut åläggs att betala en avgift för innehav av datorer. En sådan avgiftsskyldighet har inte funnits tidigare. Om en betungande förpliktelse av detta slag ska införas bör det fordra tydligt stöd i lag. Ett sådant tydligt lagstöd saknas” skriver HFD i ett pressmeddelande.

Radiotjänst hade väntat sig att domstolen hade dömt annorlunda, men kommer nu att sluta ta ut avgiften för datorer.

”Radiotjänst anser att det är principiellt viktigt att frågan nu prövats rättsligt. Vi hade dock förväntat oss att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänsts tolkning och tillämpning av lagen är korrekt” skriver Radiotjänst i ett pressmeddelande.

Läs domen här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share