Digitalradioorganisationer välkommnar frekvensbeslut

Gårdagens beslut på frekvenskonferensen WRC-15 att TV kan behålla frekvensbandet 470-694 MHz i Europa välkomnas av de två digitalradioorganisationerna World DAB och Digital Radio Mondiale.

Eftersom TV kan fortsätta sändas på 470-694 MHz minskar trycket på att TV ska flyttas till band III, som är avsatt för DAB-radio.

”Det här beslutet är bra nyheter för okodad marksänd radio och TV. Digital-TV har nu säkrat sitt utrymme på UHF-bandet och som en följd av detta kommer band III även i fortsättningen vara tillgängligt för DAB-radio” säger Patrick Hannon, som är president för World DAB.

Den alternativa digitalradiotekniken DRM-s internationella organisation är också positiv till beslutet.

”Digital Radio Mondiale välkomnar tillkännagivandet från WRC-15, som uttryckligen bekräftar marksänd radio och TV och säkrar det frekvensutrymme som behövs för digital-TV och digitalradio av olika standarder. Det gör det möjligt att genomföra en välplanerad övergång till digitala sändningar i vilken DRM kommer att ha en viktig roll för att åstadkomma helt digital och kommersiellt hållbar radio och TV” säger Ruxandra Obreja, som är ordförande för Digital Radio Mondiale.

Medan DAB är den dominerande digitalradiotekniken i Europa och Australien, har bland annat Indien valt att istället lansera Digital Radio Mondiale som kan sändas på kort-, mellan- och långvåg samt FM.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share