Digitalradioförslaget snart klart

Senast 30 november ska branschsamordnaren Nina Wormbs lämna sitt förslag till hur radion ska digitaliseras i Sverige.

Den förra regeringen utsåg i juli förra året Nina Wormbs till särskild utredare och ”branschsamordnare för digitalisering av ljudradion”. Hon ska i samarbete med branschen – bland annat de tre stora radiobolagen, närradion och Teracom – föreslå hur en övergång från FM till DAB ska gå till och uppskatta ett datum för när FM-sändningarna ska avslutas. Till sin hjälp har hon utredningens sekreterare Linus Fredriksson.

Nina Wormbs säger att det finns några få frågor som det fortfarande förs diskussioner om.

”Vi har arbetat med ett övergripande förslag och arbetat med olika delar under året. Vi har nu texter som vi försöker samordna och samsas om. Sedan går det in i ett politiskt skede. Vi hoppas att det remitteras omdelbart och att man kan ha en process som inte är så långsam” säger Nina Wormbs.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Roy Sandgren

    Problemet med DAB är att det är lite intresse från lokal och regionala stationer att börja sända och intresset från lyssnare år lågt. UK har beslutat att behålla AM/FM, då intresset är lågt att sända DAB+. Därmed kommer de analoga tillstånd på 7 år när de löper ut kunna lysas ut på 12 års omgångar. Intresset högre att sända analogt än digitalt.