Digital kanal fjärde störst i Danmark

giro

P5, som är DR-s digitala radiokanal för lyssnare över 50 år, var den fjärde största kanalen i Danmark förra året. Det skriver DR Medieforskning i rapporten Medieudviklingen 2015, som publiceras senare i januari.

P5 har stärkts genom att flera populära program från P4 har flyttats till P5. Det gäller bland annat Giro 413 och Danmarksmester.

”Omläggningen av P4 och P5 måste sägas ha lyckats väl och visar också att radiolyssnarna inte är så konservativa att det inte går att genomföra förändringar. Tvärtom är omläggningen av P5 en av vår tids mest framgångsrika kanalomläggningar. Framgången när det gäller lyssnarnandel har till största delen skett på bekostnad av P4, som inte överaskande har fått släppa andelar. Detsamma gäller P3, men de andelarna har till största delen gått till DR-s digitala kanaler” säger Dennis Christensen, som leder DR Medieforskning.

Ökad popularitet för digitala kanaler, via DAB och internet, gjorde att radiolyssningen steg i Danmark för första gången sedan 90-talet. Radiokonsumtionen ökade med i genomsnitt fyra minuter till två timmar och en minut dagligen.

Vid sidan av P5 har även den privata public service-radion Radio 24 Syv och DR-s digitala kanal P7 Mix ökat under 2015.

P5-programmet Giro 413, som leds av Margaret Lindhardt (bilden), har sänts av DR i 65 år och samlar in pengar till barn och unga.

Bild: DR.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share