Danmark: Gatekeeper för digital reklamradio

De danska politikerna har kommit överens om att en ”gatekeeper” ska fördela utrymmet för rikstäckande kommersiell DAB-radio.

Anledningen till att politikerna har valt en ”gatekeeper”-modell sägs vara att det kan ge utveckling på radiomarknaden och fler kanaler. Gatekeepern får tillgång till alla sändningsmöjligheter för reklamradio på DAB-näten och ska sedan med utgångspunkt från villkor i sändningstillståndet bestämma vilka radiostationer som ska sända och även kunna avgöra ersättningsnivån för distributionen. Modellen liknar de som redan används i Norge och Storbritannien.

”Jag tycker inte att DR-s kanaler ska vara så dominerande på den danska radiomarknaden som de är idag. Det är sunt med alternativ och därför är det viktigt att vi nu skapar fler möjligheter för kommersiell radio” säger Danmarks kulturminister Bertel Haarder i ett pressmedelande.

Politikerna har även bestämt att kommersiella och ickekommersiella lokalradiostationer även i fortsättningen ska kunna dela frekvenser, något som det har funnits önskemål om från branschen. En ny tillståndsperiod för lokala radiostationer inleds 1 januari 2018.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Roy Sandgren

    Flera av de kommersiella FM stationerna har även nationellt DAB tillstånd och sänder för fullt. Att DR är populärare än de kommersielle beror på att DR har bättre format.