Bodin och Gagliano nominerade till Stora Journalistpriset

bodingagliano

Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano från Ekots grävgrupp har nominerats till Stora Journalistpriset. De har chans att vinna kategorin årets avslöjande för granskningen Kvinnoregistret.

”För att de ertappat rättvisans representanter med att göra offer till skyldiga och svika dem som de är satta att skydda” skriver juryn i sin motivering.

”Fantastiskt roligt och välförtjänt! Granskningen av Kvinnoregistret var ett svårt och viktigt jobb som visar vad polisen och även forskare är beredda att göra i det fördolda. Hade det inte varit för Alexander och Bo-Göran hade de här kvinnorna aldrig fått reda på vad polisen skrev ned om dem” säger Fredrik Laurin, som är chef för Ekots grävgrupp.

För tre år sedan vann Bo-Göran Bodin tillsammans med Daniel Öhman priset för sitt reportage om Saudiaffären.

Under 10-talet har antalet priser till radiomediet varierat stort. 2010 vann Gunnar Bolin Lukas Bonniers Stora Journalistpris. 2011 gick hela tre av fyra priser till radion: Partiledaren (Tredje Statsmakten), Matens pris (Ekot) och Cecilia Uddén. 2012 fick alltså Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman ett pris. 2013 blev det inga priser alls för radion och förra året vann Måns Mosesson i kategorin årets berättare.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share