Blandade reaktioner på DAB-planen

Remissinstanserna har blandade åsikter om den plan om digitalradio som Nina Wormbs presenterade i december.

De tre stora radiobolagen – Sveriges Radio, SBS Discovery Radio och MTG Radio – har varit med i processen om att ta fram förslaget och är inte överraskande positiva, liksom NRJ. MTG Radio skiljer sig dock från de andra genom att förespråka en ny auktion om reklamradions sändningstillstånd istället för att förlänga tillstånden med avskaffade avgifter.

Från närradion är inställningen negativ. Närradions riksorganisation (NRO) saknar en undersökning av alternativa digitala sändningstekniker som DRM+. Föreningen är kritisk till att en ny teknik ”införs på enbart kommersiella grunder”. Nätverket Närradio i Sverige avstyrker förslaget och menar att DAB är ett försök att skapa en begränsad marknad och att DAB inte är en lämplig teknik för lokal radio.

Radioproduktionsbolagen anser att förslagen i utredningen är väl avvägda och att DAB ger ett större och mer varierat utbud. Teracom, som dominerar marknaden för radioutsändning i Sverige, har länge förespråkat DAB och ställer sig bakom förslaget. Företaget vill ha ett politiskt beslut senast i höst. Musikindustrins organisationer IFPI (skivbolagen) och SAMI (artister) stöder förslaget, liksom Journalistförbundet. Sveriges Annonsörer anser att DAB ger möjligheter att öka och bredda kanalutbudet, men att övergången borde ske snabbare. Elektronikbranschen har en positiv inställning till DAB-förslaget.

SVT vill vänta med utbyggnaden av DAB-sändningar till efter att TV-sändningarna har flyttats från 700 MHz-bandet. Företaget tycker inte heller att Sveriges Radio ska få några extra pengar för programverksamheten.

Flera myndigheter riktar kritik mot utredningen. Enligt Post- och telestyrelsen har det inte kunnat visats någon efterfrågan efter DAB. Istället för att bygga ut ett digitalt marknät kan man utveckla FM-sändningarna, anser myndigheten. Försvarsmakten saknar en redovisning av konsekvenser för försvaret och Konkurrensverket vill undersöka alternativa tekniker. Enligt Regelrådet är utredningen snäv och möjligen partisk och uppfyller inte kraven som ställs i lagstiftningen. Myndigheten saknar uppgifter om kostnader, EU-rätt och hur lyssnandet kan påverkas. Transportstyrelsen har ”svårt att stöda förslaget” bland annat eftersom sjöfartens behov inte har belysts.

Sveriges kommuner och landsting stöder förslaget, men Miljöpartiet inom SKL reserverar sig. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Myndigheten för delaktighet är för en DAB-lansering. Ekonomistyrningsverket poängterar vikten av att slutdatumet för FM hålls. Trafikverket vill se funktioner för viktigt meddelande till allmänheten och incitament för att få digital mottagning i bilar.

Riksrevisionen avstår från att ge sina synpunkter och hänvisar till den granskning av frågan som myndigheten presenterar 14 april.

Kritik mot förslaget kommer bland annat från remissinstanser med teknisk inriktning. Ericsson anser att en internetbaserad teknikplattform vore en säkrare investering för digital marksänd radio. Ingenjörsvetenskapsakademin tycker att DAB är en föråldrad teknik med höga kostnader. KTH saknar en analys av alla tillgängliga tekniker och påpekar att mobilnät kan erbjuda samma tjänster som DAB. Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) avstyrker med motiveringen att tablåradio inte är framtidssäkert. Internet, single frequency FM och TV-nät är bättre för radiodistribution och stiftelsen saknar en analys av publikens behov.

Public servicerådet ser inga skäl att stänga FM-radion. DAB är ett hot mot public service och ett modernare system borde övervägas, skriver organisationen vidare. Även Digital Radio Sweden motsätter sig DAB.

Bilbranschens organisation Bil Sweden anser att digitalradio ger stora möjligheter. Men tidsplanen är för snäv, vilket även Motormännen håller med om.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Roy Sandgren

    Finns intresse att sända DAB+ radio, då mottagare säljs även nu när det är bara tester i DAB+. MTG önskan att återauktionera tillstånden för FM går ej, då de redan fått tillstånd i DAB+ nätet och samma program på 2 eller flera frekvenser i samma område begränsar konkurrensen. Kommersiella FM tillstånden bör lysas ut som 100% lokala tillstånd när de löper ut 2018. SR P 1,2,3 frekvenser samma effekt, till närradion för de som vill sända 24/7 eget program, ej networking. AM bandet kan närradiostationer söka utan krav från PTS, Bara kravet att sända 12 tim. dagligen eget 06.00-21.00 Även långvåg med 1 kW kanske mer med LUFOR antenn. DRM+ i band l = 47 -68 MHz, där finns 8 områden med 4 MUX i varje område och upp till 12 kanaler i varje MUX: PTS kan kan besluta om frekvenserna. Svensk lag tillåter kommersiell radio i DAB+ och alla har rätt att sända !!!