BBC World Service får extra anslag

Den konservativa brittiska regeringen ger BBC World Service ett extra anslag för att bygga ut radio- och TV-sändningarna på flera språk. Bland annat blir det radioprogram för lyssnare i Nordkorea.

BBC World Service får totalt 289 miljoner pund extra under de närmaste fem åren. Nästa år är extraanslaget 34 miljoner och därefter stiger det till 85 miljoner per år. Så sent som förra året förlorade BBC World Service 245 miljoner i bidrag från utrikesdepartementet i den överenskommelse som slöts mellan regeringen och BBC om TV-licensen och som innebar att BBC fick ta över finansieringen av BBC World Service.

De nya pengarna ska gå till att starta radiosändningar till Nordkorea, Etiopien och Eritrea, förbättra TV-utbudet i Afrika, utöka sändningar på nya språk i Indien och Nigeria, göra regionala program på arabiska och satsa mer på ryskspråkiga program.

”Genom att förmedla korrekta, opartiska och oberoende nyheter bidrar BBC World Service till att stärka demokratiskt ansvarsutkrävande och marknadsföra Storbritannien och brittiska värden runt världen” skriver regeringen i budgeten.

BBC World Service beräknas nå 308 miljoner lyssnare och tittare och har som mål att fram till 2022 öka räckvidden till 500 miljoner.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share