BBC World Service expanderar med elva nya språk

tonyhall

BBC World Service gör sin största satsning sedan 40-talet, meddelar BBC-chefen Tony Hall.

Förra året ökade den brittiska regeringen anslaget till BBC World Service med 85 miljoner pund om året. Pengarna används till att erbjuda innehåll på elva nya språk och anställa journalister runt världen. De nya språken är afaan oromo, amhariska, gujurati, igbo, koreanska, marathi, pidgin, punjabi, telugu, tigrinya och yoruba. Efter expansionen finns BBC World Service på 40 språk.

BBC World Service lanserar idag en ny digital nyhetstjänst på thailändska. 30 nya TV-program för Afrika ska startas och de arabiska sändningarna ska regionaliseras. Korea ska nås med sändningar på kort- och mellanvåg, liksom digitalt material och sociala medier. Utbudet på ryska byggs ut.

Den engelskspråkiga versionen av World Service får nya program med mer egen journalistik och ett bredare utbud. Mer material ska göras för mobil och i rörliga bilder, med TV-nyheter på alla 40 språk så småningom. Dessutom fokuseras BBC World Service tydligare på vad man kallar ”långsamma nyheter” med analys och förklaringar. Målet är att BBC ska öka antalet användare från 308 till 500 miljoner användare på fem år. Framförallt satsar BBC på att nå unga och kvinnor.

”Det här är en historisk dag för BBC. Vi presenterar den största utbyggnaden av World Service sedan 40-talet. BBC World Service är kronjuvel för BBC och Storbritannien” säger BBC-s generaldirektör Tony Hall i ett pressmeddelande.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share