Bauer vill ha ”smalare och vassare” public service

Sveriges största reklamradiobolag Bauer Media tycker att det är ”dags för ett smalare och vassare public service”.

I en ny rapport återkommer Bauer Media till sin tidigare kritik mot Sveriges Radio: att programmen liknar de som görs i den kommersiella radion och att musiken i framförallt P3 är snarlik den som hörs i tre stora reklamfinansierade kanalerna.

”Public service-foretagen har en unik roll och den är som viktigast när det gäller till exempel nyhetsverksamhet, granskande journalistik och värnandet av kulturen. Problemen uppstår när public service försöker erbjuda populärast och bredast möjliga utbud och konkurrens med privata medier” säger Bauer Medias VD Staffan Rosell i ett pressmeddelande.

Även den automatiska uppräkningen av anslagen till public service, som ingick i sommarens uppgörelse om en ny public service-skatt, kritiseras.

”Vi är väldigt kritiska till förslaget om en uppräkning och menar att det riskerar att försämra mediemångfalden. En automatisk årlig uppräkning innebär en ständig förstärkning av public service-företagens position relativt komersiella medier. Det är feltänkt att föreslå en automatisk uppräkning till public service, särskilt i en tid när kommersiella medieföretag kämpar med vikande intäkter” säger Staffan Rosell.

Public service-bolagen borde få ett tydligare uppdrag, menar Bauer Media. Som exempel på en sådan utveckling nämns det danska beslutet att fokusera DR på kärnverksamheten och sänka anslagen med 20 procent. En begränsning av uppdraget behöver inte påverka den redaktionella friheten negativt, tycker Staffan Rosell.

”I rapporten pekar vi på att det är viktigt att ha två tankar i huvudet samtidigt. Å ena sidan är det viktigt att värna och gärna stärka den redaktionella friheten, å andra sidan måste bolagen få ett tydligare upprag. Eftersom public service finansieras och regleras politiskt behöver vi kunna före en debatt om vilket fokus som verksamheten ska ha” säger Staffan Rosell.

Mer:
”Dags för ett smalare och vassare public service” (PDF)

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share