Veronica Maggio utsågs till P3 Ikon

Veronica Maggio. Foto: Sveriges Radio.

Sedan 2003 har P3 arrangerat P3 Guld för att uppmärksamma det gångna årets bästa svenska musik. I år leddes galan av P3:s Torbjörn Averås Skorup från TV-huset i Stockholm,.

Veronica Maggio [Universal Music] och rapparen Ant Wan [Ant Wan] vann två priser var.

Ant Wan utsågs till Årets artist och fick även livepriset Guldmicken. Veronica Maggio mottog tillsammans med Miriam Bryant det nya priset Årets låtcitat för Under någon ny. Dessutom gick specialpriset P3 Ikon, som delades ut för andra året, till Veronica Maggio.

”Hon flydde utomlands och bytte efternamn, men svenskt musikliv tackar för att hon kom hem igen. Utan henne hade musiken i P3 inte låtit som den gör idag – svensk pop hade inte varit svensk pop. Hennes musik samplas, citeras och ligger till grund för allt från raplåtar till teaterföreställningar. Hon var 17 år och ville inte va den som blev kvar, men kvar är hon och har aldrig varit större eller viktigare. För populariteten ser inga gränser, när de nya generationerna blir lika frälsta av gamla klassiker och färska poppärlor. Hon hörs i taxin, i trappen, i hissen, i hallen. Vi glömmer aldrig bort vad du har gjort” skriver juryn i motiveringen för P3 Ikon-priset.

Årets låt blev Andas in, andas ut med Thomas Stenström [Sony Music] och Årets album Jelassis Dom har bara gett mig ett namn [AKHI]. Icona Pop [TEN] fick utnämningen Årets grupp och Framtidens artist blev Eah Jé [Sony Music].

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share