Två svenska vinster i Prix Italia

Det blev två svenska vinster när resultatet av radio- och TV-tävlingen Prix Italia avslöjades i dag.

Den sista resan av Alexandra Svedberg och producenten Ylva Lindgren vann i kategorin för radiodokumentärer. Dokumentären följer en man till en klinik i Zürich där han ska avsluta sitt liv.

”Jag är grymt glad och förvånad. Att få Prix Italia är jättestort. Den berör svåra, allmänmänskliga frågor som jag tror att många har behov att prata om” säger Alexandra Svedberg.

I musikkategorin vann P2-s och Sveriges Radios Gotlands klockkonsert från Gotland – Klockrent – av Eva Sjöstrand. Konserten, i vilken 200 kyrkklockor spelade ett nyskrivet verk, sändes via ett stort antal volontärers smartphones till en server på SR Gotland i Visby.

”Det känns alldeles, alledeles underbart att få Prix Italia. Att en så vild och vacker idé kunde bli verklighet tack vare 250 gotlänningar som hjälpte till och att den nu vunnit sådan framgång är fantastiskt. Och att vi lyckats visa att också en liten plats som Gotland kan ha en stor tröst” säger Eva Sjöstrand.

Prix Italia genomförs för 66-e året och utser de bästa radio- och TV-inslagen från hela världen. 90 public service-bolag och privata bolag från fem kontinenter deltar.

Share