Tolv ansökningar om att sända DAB+

Grafik: World DAB.

Idag vid 12.00 gick ansökningsstiden ut för tillstånd att sända digital kommersiell radio. Totalt har Myndigheten för press, radio och TV fått in tolv ansökningar från fem olika sökande.

De stora aktörerna på den kommersiella radiomarknaden – Bauer Media, NRJ och Viaplay – har inte sökt ytterligare tillstånd. Men med ett undantag har alla som ansöker någon form av samarbete med Bauer eller Viaplay.

  • Mad Men Media (söker sju tillstånd) sänder i samarbete med Bauer Media den lokala FM-kanalen Retro FM i Malmö och driver dessutom de lokala stationerna Relax FM och Radio Topp 40.
  • Prodraft (söker ett nationellt tillstånd) ägs av Joakim och Martin Richardson. Joakim Richardson är stationschef för Go Country, som finns på FM i Stockholm och i Viaplays nationella DAB+-nät. 
  • Skärgårdsradion (söker ett nationellt tillstånd) finns på Viaplays DAB+-multiplex i Stockholm och sänder även via närradiofrekvenser i Stockholms skärgård.
  • DB Media (söker två tillstånd) sänder Guldkanalen på FM och Viaplays DAB+-multiplex i Skåne och Dansbandskanalen nationellt i Viaplays nät.
  • Gary Melling (söker ett regionalt tillstånd i Skåne) står bakom närradiostationen We Rock FM i Kristianstad.

MPRT har publicerat bolagsnamnen och antalet ansökningar per bolag. Däremot kommer myndigheten inte att offentliggöra vilka sändningsområden ansökningarna gäller. 

MPRT ska nu bedöma de ansökandes finansiella och tekniska förutsättningar. Om sändningsutrymmet inte räcker till alla ansökningar gör myndigheten ett urval som tar hänsyn till programformat och ägande.

Ett beslut om vilka som får de sju lediga nationella tillstånden och upp till 59 regionala tillstånd kommer ”mellan juni och mitten av augusti” enligt MPRT. Tillstånden börjar gälla 1 september och går ut 31 juli 2026, alltså samtidigt som de nuvarande 21 nationella och tre regionala tillstånden.

Att söka ett tillstånd för DAB+ kostar 45 000 kronor.

Nedan en översikt över de två näten för digital kommersiella radio som de ser ut innan de nya tillstånden har fördelats.

Bauer MediaViaplay Group
NRJ (NRJ)Rix FM (Viaplay)
Mix Megapol (Bauer)Star FM (Viaplay)
Rockklassiker (Bauer)Disco 54 (Viaplay)
Rockklassiker Hårdrock (Bauer)Bandit Classic (Viaplay)
Feelgood Hits (Bauer)Go Country (Go Country)
Vinyl FM (Bauer)Hit Mix 90’s (Viaplay)
Svensk Pop (Bauer)Svenska Favoriter (Viaplay)
Lugna Klassiker (Bauer)Rix FM Fresh (Viaplay)
Nostalgi (NRJ)Bandit Rock (Viaplay)
Ledigt nationellt tillståndDansbandskanalen (DB Media)
Ledigt nationellt tillståndLugna Favoriter (Viaplay)
Ledigt nationellt tillståndPower Hit Radio (Viaplay)
Ledigt nationellt tillståndLedigt nationellt tillstånd
Ledigt nationellt tillståndLedigt nationellt tillstånd
Mix Megapol Göteborg (Bauer) (Göteborg)
Lediga regionala tillstånd (övriga regioner)
Skärgårdsradion (Skärgårdsradion) (Stockholm)
Guldkanalen (DB Media) (Skåne)
Lediga regionala tillstånd (övriga regioner)

Uppdaterad 12 juni med information om Gary Melling och om att MPRT inte kommer att släppa mer information om ansökningarna.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share