Tidigare chefer vill utreda sammanslagning av SR, SVT och UR

Radiohuset i Stockholm. Foto: Sveriges Radio.

Fem tidigare chefer från SR, SVT och TV4 vill ha upp frågan om en sammanslagning av SR, SVT och UR inför nästa tillståndsperiod. Det skriver de i en debattartikel i fredagens Dagens Nyheter.

En sammanslagning ingår inte i uppdraget för den pågående public service-utredningens direktiv och kommer enligt utredningens ordförande Göran Hägglund inte heller att tas upp.

”Vi anser att denna fråga måste få en seriös behandling. Det går inte att lägga locket på och skjuta frågan tio år framåt i tiden till näst-nästa sändningstillstånd. Det är hög tid att utreda för- och nackdelar, såväl med den nuvarande ordningen som med en sammanhållen organisation” skriver de fem tidigare cheferna.

Cheferna är engagerade i Föreningen oberoende public service, som nu ska arrangera en egen hearing kring den framtida organisationen av public service. De hoppas på det sättet skapa opinion för en expertutredning om ”hur public service ska vara organiserat och starkt för de utmaningar som den nya mediemarknaden och ”digitalisering 3.0” innebär”.

Författare till artikeln är Kerstin Brunnberg (VD, SR, 2007-2009), Christina Jutterström (VD, SVT, 2001-2006), Allan Larsson (styrelseordförande, SVT, 2000-2005), Jan Petersson (strategichef, SR, 2009-2019) och Jan Scherman (VD, TV4, 2001-2011).

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share