Svenska NRJ bäst på hits i Norden

Svenska versionen av NRJ är snabbast i Norden med att spela nya hits, enligt en undersökning som har gjorts av danska Radioanalyzer.

NRJ i Sverige var först med 14 av de hundra mest spelade låtarna i Norden det senaste året. Tvåa är förra årets etta norska P3 med elva låtar och trea svenska P3 med tio låtar. Övriga svenska stationer på listan är Rix FM på femte plats med sex låtar och The Voice på sjunde med fyra låtar.

Av de hundra mest spelade låtarna i Norden kommer tio från Sverige, varav Avicii har gjort fyra. Radiostationerna i Sverige är dock sämre än kollegerna i resten av Norden på att spela inhemsk musik, med en andel på 36 procent. Det kan jämföras med Danmark (43 procent), Norge (48 procent) och Finland (55 procent). Dessutom är bara 12 procent av låtarna i svensk radio på svenska. I rapporten från Radioanalyzer framgår även att public service-kanalerna i Norden är bättre än den kommersiella radion på att spela musik från det egna landet.

Radioanalyzer använder elektroniska lyssnarmätningar och monitorerar även vilka låtar som spelas på radio. Från det materialet kan företaget analysera vilken musik som får bäst respons från lyssnarna. Den låt som har fått mest positiva reaktioner i Sverige det senaste året är Say Something av A Great Big World och Christina Aguilera. Därefter följer hits med Capital Cities, Rihanna feat. Mikky Ekko, Lorde och Mando Diao.

Ladda ned Radioanalyzers rapport som PDF här.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share