STIM, SAMI och IFPI slår ihop musikundersökningar

Varifrån kommer den bakgrundsmusik som spelas i offentlig miljö? Den frågan ska en gemensam musikundersökning från STIM, SAMI och IFPI besvara.

Undersökningen genomförs första gången i år och ska kartlägga vilka musikkällor som företag använder. Källorna kan vara exempelvis radiostationer, TV-kanaler eller musiktjänster. Resultatet ska ligga till grund för det kommande arbetet med att se över vilken spelinformation de tre organisationerna behöver för en mer rättvisande fördelning av intäkterna i framtiden.

”När vi vet vilka musikkällor som används och hur, får vi också en bättre bild av hur vi ska arbeta för att de framtida utbetalningar till aritster och musiker i högre grad ska spegla det faktiska musikanvändandet” säger Martin Elford, som är operativ chef på SAMI.

Tidigare har de tre organisationerna, som representerar upphovsrättspersoner, artister respektive skivbolag, gjort separata undersökningar. Men nu börjar de alltså samarbeta för att spara pengar och dessutom få en mer heltäckande och komplett bild av musikanvändandet.

”Målet är att i ännu högre grad än tidigare betala ut rätt antal STIM-pengar till rätt antal upphovspersoner och förlag. Vi kartlägger därför också hur användningen av olika musikkällor sprider sig på bakgrundsområdet för att få en så träffsäker fördelning som möjligt i våra utbetalningar” säger Claudia Salazar, som är fördelningschef på STIM.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share