SR startar traineeprogram för talare av minoritetsspråk

Anne Sseruwagi. Foto: Anne Sseruwagi.

Sveriges Radio startar ett särskilt traineeprogram för framtida journalister som talar somaliska eller något av de officiella minoritetsspråken finska, romani, samiska eller meänkieli.

Traineeprogrammet ska ge deltagarna chans att lära sig grunderna i journalistyrket för att sedan kunna bli exempelvis reporter eller programledare.

”Det är en viktigt satsning inte bara på redaktionernas kompetensförsörjning utan även i stort på språkens och kulturernas framtid. Flera av språken lever farligt med allt färre unga som lär sig sitt modersmål” säger Anne Sseruwagi, som är områdeschef för Sveriges Radio Finska och Radio Romano.

Under nio månder varvas teoretiska moment med praktiskt redaktionellt arbete. Bland annat kommer publicistiska förhållningssätt, programjuridik samt minoritets- och urfolksfrågar tas upp. Traineeprogrammet startas i mitten av maj och delar av det genomförs externt i samarbete med Södra Vätterbygdens folkhögskola. De som genomgår utbildningen får möjlighet att arbeta kvar på SR i en programanställning eller tillsvidareanställning.

”Det här är ett sätt att långsiktigt bemanna upp för framtiden och att satsa på att vara hela Sveriges Sveriges Radio” säger Ann Holmgren, som är SR:s chef för ”employer branding”.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share