SR byter korrespondent i Mellanöstern

Samar Hadrous. Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio.

Samar Hadrous blir Sveriges Radios nya korrrespondent för Mellanöstern med placering i Istanbul. Hon ersätter vid nyår Johan Mattias Sommarström som återvänder till Ekoredaktionen i Stockholm. Idag är Samar Hadrous reporter på Studio Ett.

”Jag känner mig otroligt hedrad över förtroendet jag har fått från Sveriges Radio. För bara en månad sedan trodde jag, precis som många andra som följer utvecklingen i Mellanöstern, att området skulle präglas av ett relativt lugn de kommande åren. Där länder som Turkiet, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Israel la sitt fokus på stora, gemensamma ekonomiska projekt. Idag ser läget helt annorlunda ut, med det pågående kriget, som riskerar att utvecklas till ett regionalt krig” säger Samar Hadrous.

”Jag kommer kliva in i min nya roll i ett Mellanöstern som verkar stå vid en brytningspunkt, och i en tid där saklig journalistik som tillhandahåller breda perspektiv behövs som mest” fortsätter Samar Hadrous.

Samar Hadrous kom till Sveriges Radio 2021 och fanns först på Radio Swedens arabisktalande redaktion som reporter, programledare och producent. Bland annat ledde hon tre valdebatter med arabisktalande politiker. Hon har sedan dess funnits på Ekot och bland annat arbetat med Konflikt, P1-morgon, Mellanösternpodden och sedan 2021 på Studio Ett.

Innan hon började på SR var Samar Hadrous delägare och reporter på Laika Film & Television som producerar dokumentärer, reportage och spelfilmer. Hon har även varit korrespondent för Al Jazeera Children’s Channel (numera Jeem TV) och MBC i Manama.

”Jag är väldigt glad över att Samar har tackat ja till att bli vår nya Mellanöstern-korrespondent med bas i Istanbul. Hon har färska erfarenheter av uppdraget efter att ha varit korrespondentevikarie där i somras och hon besitter viktig och djup kompetens för att arbeta i området. Det är en tid med stor oro i Mellanöstern och vår bevakning av regionen är extremt viktig. Jag ser fram emot att höra Samar rapportera från Mellanöstern” säger utrikeschefen Anders Pontara.

Cecilia Uddén fortsätter som SR:s andra Mellanöstern-korrespondent med placering i Kairo.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share