Sommars on demand-lyssning minskade 9 procent

Lasse Åberg hade flest Sommar-lyssnare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sveriges Radio valde i år att publicera poddversionen av Sommar i P1 exklusivt i den egna appen. Det har gjort att den totala on demand-lyssningen har minskat, vilket var väntat enligt programdirektören Sofia Wadensjö Karén.

”En mycket fin säsong av Sommar i P1 är nu slut. När vi sammanfattar sommaren gläds vi över alla nya lyssnare på vara egna digitala plattformar. Lyssningen där har ökat med 45 procent jämfört med förra året. Alla lyssnare har dock inte följt med. En viss minskning av Sommars on demand-lyssning var förväntad och landade på nio procent. Arbetet med att flytta lyssnarna till vår egen app är viktigt men tar förstås lite tid. Att lyssningssiffrorna på kort sikt kan påverkas lite är något som vi har räknat med” säger Sofia Wadensjö Karén.

Under sommaren har drygt 3 miljoner personer någon gång lyssnat på P1-sändningen av Sommar i P1, vilket motsvarar 39 procent av befolkningen. Dessutom har poddversionen av programmet nått 1,5 miljoner lyssnare i veckan.

Den Sommar-värd som har haft flest lyssnare i sändning är Lasse Åberg. Därefter följer Trolle Rhodin, Carl Bildt, Ellen Krauss och Marcus Wandt. Lasse Åberg leder även statistiken över de som haft flest lyssnare via podden. Där är Hampus Nessvold tvåa, följd av Joakim Paasikivi, Johanna Nordström och Ellen Krauss. Lasse Åberg var också den värd som hade längst genomsnittlig lyssningstid.

”I år har Sommar-pratarna bland annat tagit oss med ut i rymden, in i cirkusmanegen och även givit oss en ökad förståelse för rådande konflikter i världen. För första gången fick vi ett hattrick; samma person toppar tre av listorna. Lasse Åberg älskas av flera generationer och det är inte förvånande att han lockat många lyssnare med sitt fina, nostalgiska program” säger programchefen Bibi Rödöö.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share