Schweiz öppnar för FM-digitalisering

hdradioforeuropeLokala och regionala stationer i Schweiz får starta digitalradio på FM. Detta enligt ett pressmeddelande från European HD Radio Alliance, som nyligen hade en konferens i schweiziska Lucerne.

Schweiz har valt att satsa på den europeiska radiostandarden DAB+, som just nu byggs ut med nya sändningsområden och stationer. Hittills är det framförallt public service-radion som har använt DAB+. Men den senaste veckan startades en ny multiplex i Zürich med åtta stationer från reklamradion och ytterligare fyra kanaler från public service. Under de närmaste månaderna byggs multiplexen ut till resten av de tysktalande delarna av Schweiz.

Som komplement till DAB+ kommer lokala och regionala stationer få möjlighet att sända digitalt på FM. Det kan ske exempelvis med den amerikanska digitalradiotekniken HD Radio, som ger plats för flera digitala kanaler på samma frekvens som de analoga sändningarna.

Redan idag får stationerna parallellsända digitalt på FM. Men regeringen lägger snart fram nya regler, som öppnar för nya digitala kanaler och datatjänster.

Ett antal kommersiella radiostationer planerar en lansering av HD Radio i Schweiz i september 2010. Ett definitivt beslut tas i april.

HD Radio har under de senaste tre åren testats i Tyskland, Frankrike, Schweiz, Rumänien, Ukraina, Polen och Tjeckien.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share