Radio Novas Claes Nydahl är död

Om Claes Nydahl i Dagens Nyheter 24 september 1991.

Reklamradiopionjären och journalisten Claes Nydahl har avlidit, skriver Sörmlands Nyheter.

Claes Nydahl startade radiostationen Radio Nova i sörmländska Vagnhärad 1988 med stöd av det lokala föreningslivet. Stationen finansierades till en början av ett annonsblad men från 1990 sändes även radioreklam, vilket var emot reglerna för närradion. Det kringgick Radio Nova genom att söka nya närradiotillstånd varje månad. Televerket stängde av sändaren 1992, men med lånad utrustning från Stenbecks Z Radio återupptogs verksamheten.

Under många år var Claes Nydahl känd som en av förkämparna för fri radio i Sverige och drev flera domstolsprocesser mot myndigheter.

1993 fick Radio Nova ett tillstånd inom den nya ”privata lokalradion” och året därpå togs stationen över av stiftelsen Fria Media. Efter ett beslut av de nya ägarna lämnade Claes Nydahl Radio Nova senare samma år.

”Han var en person som stod upp för sina värderingar och han hade väldigt bra och starka värderingar kring vad som var rätt och fel. Jag tror aldrig att jag har träffat en mer passionerad yrkesmänniska. Han gav själ och hjärta till journalistiken och det fria ordet” säger dottern Lina Nydahl, som själv jobbar som journalist, till Sörmlands Nyheter.

”Pappas arbete med Radio Nova banade väg för den reklamradio som vi har i Sverige idag. Sedan blev det väl kanske inte den verklighet som pappa lämnade som han själv drömde om som journalist. Pappas vision när han startade närradiostationen och Radio Nova på 80-talet var att med hjälp av reklam finansiera grävande journalistik och så ser det ju inte riktigt ut i kommersiella kanaler idag” fortsätter Lina Nydahl.

Claes Nydahl blev 76 år.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share