Radio 107.5 och Rockklassiker Göteborg läggs ned

radio1075storSBS Discovery Radio väljer att lägga ned Radio 107.5 i Stockholm och Rockklassiker i Göteborg. De två stationerna tystnar vid midnatt på nyårsafton.

Sändningstillstånden för 107,5 MHz i Stockholm och 107,8 MHz i Göteborg kommer att lämnas tillbaka till Myndigheten för radio och TV. Ärenden om SBS Discovery Radio två tillbakalämnade tillstånd finns redan hos Myndigheten. Radio 107.5, som spelar modern dansmusik, kommer att finnas kvar som en del av utbudet i SBS Discovery Radios webbradiotjänst Radio Play.

SBS Discovery Radio förklarar nedläggningarna med att företaget vill ”minska koncessionskostnader och frigöra resurser för att kunna förstärka sina digitala satsningar som Radio Play”.

”De höga koncessionsavgifterna till staten är det enskilt största hindret för en väl fungerande radiomarknad i Sverige. Vi är det enda land i Norden som har kvar dessa höga licensnivåer. Finland har inga licensavgifter, Danmark har avskaffat dem och i Norge har de sänkts kraftigt i och med transformeringen mot DAB” säger SBS Discovery Radios VD Staffan Rosell i ett pressmeddelande.

”Det har varit två tuffa år för radiomarknaden, där den totala omsättningen minskat. Vi tvingas därför se över vår kostnadsstruktur. Trots det är Sverige den största kommersiella radiomarknaden i Norden. På den marknaden har SBS Discovery Radio en ledande position, men nivåerna som licensavgifterna ligger på i dag gör det svårt att driva ett bolag ambitiöst och professionellt och samtidigt ha en hälsosam lönsamhet. Jag kan bara beklaga att det drabbar de här två radiostationerna och inte minst deras lyssnare” säger Staffan Rosell.

I oktober meddelade MTG Radio att bolaget lämnar tillbaka tillstånden för Radio 1 i Stockholm och Bandit Rock i Östersund. I och med dagens besked från SBS Discovery Radio kommer Myndigheten för radio och TV alltså att ha fyra sändningstillstånd att återutlysa nästa år.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share