Pod X köper Finlands största poddbolag

Juhani Pajunen. Foto: Suomen Podcastmedia.

Pod X Group fortsätter att expandera genom att köpa finländska Suomen Podcastmedia.

Suomen Podcastmedia startades av Juhani Pajunen, med 20 års erfarenhet från PR-branschen och nyhetsbyrån STT, och producenten Joona Haarala med en bakgrund inom inom public servicebolaget Yle.

Suomen Podcastmedia har hittills producerat 47 poddtitlar. En av de mest framgångsrika är krimserien Ex-jengipomo Keijo Viljusen elämä, vars åtta avsnitt om en tidigare gängledare laddats ned 1,3 miljoner gånger. 8 rikosta alamaailmasta (Åtta brott i underjorden) nådde förstaplatstsen på Storytel i Finland förra året och nämnas kan även Sarjahukuttaja som fick den finländska polisen att återuppta en kriminalutredning. Bland kunderna finns bland annat Yle, Accenture, Arla, Raisio, Business Finland, Educo, Bo, Viinitie, Podimo, PVO och Boehringer-Ingelheim.

”Suomen Podcastmedia är med stor marginal Finlands största och bäst skötta poddbolag med en marknadsandel på över 50 procent. Dessutom är det Finlands skickligaste kommersiella studio för poddar” säger Staffan Rosell, som är VD för Pod X Group.

”Förra månaden blev vi majoritetsägare i det svenska poddbolaget Filt som också har kontor i Köpenhamn och Oslo. Med det här uppköpet täcker vi in den nordiska poddmarknaden. Vi är väldigt stolta över att kunna lägga till Juhani och Joonas fina bolag till Pod X-koncernen” fortsätter Staffan Rosell.

”Den finska poddbranschen har ännu inte fått något internationellt genombrott, men vi kommer lyckas nu tack vare den här affären. Landet som gav oss Angry Birds och Mumintrollen har en dold potential för att skapa starka historier. Mobilspelindustrin är värd flera miljarder i Finland och jag hoppas att poddbranschen ska kunna upprepa den framgången” säger Juhani Pajunen, som är grundare och VD för Suomen Podcastmedia.

Pod X Group startades förra året och har tidigare köpt upp franska Nouvelles Écoutes, brittiska Goldhawk Production, argentinska Posta och svenska Filt.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share