P3 Dokumentär släpper jubileumspodd

p3dokumentargrundare

P3-s nutidshistoriska dokumentärserie P3 Dokumentär firar tio år med en särskild jubileumspodd, som släpps idag.

Poddprogrammet har gjorts av P3 Dokumentärs grundare Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson (bilden) och innehåller klipp från programmets historia, en bakgrundsskildring av hur programmet kom till samt inblickar bakom kulisserna.

”Ett första frö såddes redan under gymnasietiden, men de första trevande stegen togs 2005. P3 Dokumentär var ett format som tilläts växa fram. Ambitionen var att göra ett program som lät annorlunda mot andra dokumentärer i radio. Inspirationen hämtades från populärkultur, film och TV snarare än andra dokumentära verk. Tanken var att skildra nutidshistoriska och intressanta ämnen på ett både dramatiskt och informativt sätt. Resultatet blev ett program som tilltalade både en spänningssökande och vetgirig publik” säger Fredrik Johnsson.

Totalt har cirka 200 program gjorts av närmare 50 producenter de senaste tio åren och P3 Dokumentärs lyssnarsiffor har ökat med tiden. I år tog Robert Barkman över som exekutiv producent.

P3 Dokumentär är en sådan succé tack vare alla talangfulla radiomakare och trogna lyssnare som följt programmet genom åren. Den samlade katalogen är ett unikt arkiv som berättar om de händelser som i många fall bidragit till att forma det Sverige vi har idag. P3 Dokumentär är alltså inte bara ett tillbakablickande program, utan också ett program som speglar sin samtid” säger Robert Barkman.

P3 Dokumentär har säsongspremiär 19 april.

Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio.

Share