Om hårdrock och filmmusik i sommarserier på P4

Magnus Broni och Björn Lindberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio och Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Lördagstablån på P4 innehåller i sommar två nya serier om musik.

Magnus Broni, som nyligen fick en Grammis för TV-serien Hitlåtens historia, gör i sommar en P4-serie i tio avsnitt om hårdrock. Rock och minnen blandar låtarna från Magnus Bronis barndom med historien ”om att växa upp på landsbygden under ett 80-tal med två TV-kanaler och varma mackor i ugnen”.

”I mitt fall är spelplatsen Övertorp, några mil utanför Skövde, men det hade lika gärna kunnat vara utanför Växjö, Luleå eller Kristianstad. Under min uppväxt ansågs hårdrock som något farligt. Men för mig var musiken en nödvändig och lustfylld verklighetsflykt” säger Magnus Broni, som tillsammans med Susan Myrdal även leder P4:s sändningar från Sweden Rock Festival 9 och 10 juni.

Det första avsnittet av Rock och minnen sänds på P4 lördag 17 juni 12.00.

Björns filmprogram är en serie i fyra delar som ”tar lyssnarna med på en cineastisk och musikalisk resa”. Förutom filmmusik berättar programledaren Björn Lindberg om filmer i de fyra genrerna fantasy, action, skräck och drama. I fantasy-avsnittet spelas musik från filmer som Dunderklumpen, Labyrinth, Mary Poppins och Sagan om ringen, medan action-programmet innehåller musik från bland andra The Shining, Aliens och En amerikansk varulv i London.

”Man kan tro att det mest blir läskigt, men det visar sig att mycket av musiken är väldigt glad och trivsam” säger Björn Lindberg, som till vardags är programledare på P4 Plus.

Björns filmprogram startar i morgon lördag 23.05 med avsnittet om filmmusik inom fantasy-genren.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share