Nya frekvensplanen presenterad

Post- och telestyrelsen har tagit fram frekvenser för tre nationella FM-nätverk för kommersiell radio. De två första får en räckvidd på 83 procent av befolkningen, medan det tredje kan nå 81 procent.

Det blir dessutom varsitt regionalt nätverk i alla regioner utom Skåne där det har varit svårt att hitta tillräckligt med frekvensutrymme på grund av närheten till Danmark. Det finns frekvenser för lokala tillstånd i Malmö/Lund, Kungsbacka, Göteborg, Kalmar, Linköping/Norrköping, Linköping, Uppsala, Gävle och Örnsköldsvik. Stockholm behåller dagens antal kommersiella stationer – tre nationella och sju lokala. Inte heller i Malmö/Lund eller Göteborg ändras det totala antalet kommersiella stationer.

På 60 orter som idag bara har inga eller bara två kommersiella stationer kommer utbudet däremot att kunna utökas tack vare förändringarna, skriver PTS i rapporten.

De nya nätverken har tagits fram genom att förbättra sändningsmöjligheterna för 180 befintliga frekvenser genom att till exempel höja uteffekten eller minska reduktioner i antenndiagram. Dessutom har PTS tagit fram 170 helt nya frekvenser. Den nya frekvensplanen innebär inte några förändringar för de frekvenser som används av Sveriges Radio eller närradion.

Mer:
Hela rapporten med frekvenser kan laddas ned som PDF här.

Share