Norge: Radio Metro fortsätter på FM i protest

Radiobolaget Radio Metro fortsätter att sända på FM i Oslo, trots att sändningstillståndet gick ut i fredags. Detta som en protest mot att lokala reklamradiokanaler i storstäderna måste lämna FM samtidigt som NRK, Bauer och MTG. Mediemyndigheten Medietilsynet har skickat en varning till Radio Metro.

Radio Metro säger att bolaget inväntar att EFTA-organet ESA ska bli klar med sin granskning av den norska övergången till DAB-radio. Ett beslut väntas före jul. Radio Metro-chefen Svein Larsen påpekar även att P4 (som ägs av MTG) har fortsatt sända på FM i Buskerud i mer än ett halvår efter det officiella släckningsdatumet, utan att Medietilsynet har agerat mot detta.

De lokala radiostationerna i Norge får fortsätta sända på FM fram till 2022. Ett undantag har dock gjorts för kommersiella stationer i storstadsområdena, som tvingas lämna FM samtidigt som Bauer och MTG för att de inte ska få konkurrensfördelar.

Medietilsynet anser att det Radio Metro håller på med är olagligt. Myndigheten har därför skickat en skriftlig varning till Radio Metro. Radio Metro äger även The Beat och Radio Rox, som liksom Radio Metro fortfarande hörs på FM i Oslo.

Share