Musikhjälpen: ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”

musikhjalpen2016skola

Årets tema för Musikhjälpen blir ”Barn i krig har rätt att gå i skolan” avslöjade P3 i dag.

Musikhjälpen sänds i sex dygn från Örebro med start 12 december. Insamlingen går direkt till Radiohjälpen. Dessutom har Musikhjälpen i samarbete med UR tagit fram ett utbildningsmaterial om hur krig och konflikter drabbar barns skolgång. I materialet ingår radio- och TV-program i versioner för mellanstadiet respektive högstadiet och gymnasiet.

Enligt ett pressmeddelande kan 30 miljoner barn inte gå i skolan på grund av krig och konflikter. Bara i Syrien har över 6 000 skolor förstörts, skadats eller blivit ockuperade av militära styrkor.

”Årets tema i Musikhjälpen är både väldigt stort och väldigt viktigt, barn ska få gå i skolan, de ska inte behöva kriga. Det handlar om barns och hela länders framtid som begränsas eller slås sönder. När Musikhjälpen drar igång i december vill vi som vanligt sprida kunskap och visa att vi kan göra skillnad tillsammans. Det är publikens engagemang både på plats och runt om i Sverige och världen som är Musikhjälpens ryggrad” säger Erik Thyrell, som är innehållsansvarig för Musikhjälpen.

Förra året samlade Musikhjälpen in 31 miljoner kronor med temat att ingen ska behöva fly undan klimatet. Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3, SVT och Radiohjälpen. Liksom tidigare år sänds Musikhjälpen i sin helhet i P3 och SVT Play, medan SVT2 sänder delar. Vilka årets programledare blir presenteras under hösten.

Foto: Helena Landstedt/TT.

Share