Lars Lundeberg har avlidit

lasselundeberg

Radiomannen Lars Lundeberg har avlidit 61 år gammal, skriver Ingemar Lindqvist i ett minnesord på sajten Radiohistoria.

Lars Lundeberg var initativtagare till närradiostationen SBC, som startade 1979 och snabbt blev populär bland unga i Stockholm och en föregångare till andra musikbaserade och ”förkommersiella” radiostationer. Sju år senare lanserade han SAF Radio, som sedan blev Radio City.

”Med start i maj 1986 inleddes sändningarna för SAF Radio, som i varje detalj kreerades av Lars Lundeberg. I början var det också han som ensam var programledare, men han blev snart en teamleader för ett stort antal radiodeejays och andra radiomedarbetare som där fick rum för vars och ens kreativitet genom bland annat de stora sändningstider som SAF Radio med tiden kom att förfoga över. Sannolikt blev Lasses utformning av SAF Radio en av de viktigaste händelserna som sedan, i början av 90-talet, ledde till att monopolet för radiosändnignar i Sverige, till slut togs bort”skriver Ingemar Lindqvist.

Lars Lundeberg var även under perioder anställd och anlitad av Sveriges Radio, bland annat på Eldorado, Radio Stockholm och som uppskattad tekniker åt Claes ”Clabbe” af Geijerstam. Under mer än tio år arbetade han på olika platser i USA med flera radiostationer och TV-kanaler. I Sverige har han även sysslat med taltidningar åt Expressen, varit nyhetsuppläsare på Radions Nyheter, fungerat som hallåman på Kanal 5 och sänt pratprogram på närradion i hemorten Nacka.

”Lars Lundeberg var en mångsidig mediemänniska, och vi är många som kommer att sakna honom” avslutar Ingemar Lindqvist.

Share