Kontroversiell AI-app visades upp på Radiodays Europe

Daniel Anstandig. Foto: Radiodays Europe.

Den mest uppmärksammade frågan på årets Radiodays Europe blev artificiell intilligens och framförallt appen Radio GPT.

Radio GPT presenterades av Daniel Anstandig, som är chef för och grundare till Futuri Media. Han menar att AI är mänsklighetens fjärde stora revolution.

”Vi har haft jordbruksrevolutionen, den industriella revolutionen och datorrevolutionen. Nu kommer AI-revolutionen. Om hundra år kommer det här att vara lika viktigt för oss som uppfinningen av elden. Inom radion måste vi anpassa oss nu, meteoren närmar sig.” sade Daniel Anstandig.

”Man kan fråga sig om AI är en vän eller fiende. Jag är säker på AI är en vän och att AI kommer att ha en genomgripande effekt på den globala ekonomin och vårt samhälle” fortsatte Daniel Anstandig.

Radio GPT började utvecklas förra året. Målet är att kunna skapa direktsänd lokal radio på vilket språk som helst utan att behöva anställa fler presentatörer.

”Rösterna går inte att skilja från mänskliga röster. Det ger enorma möjligheter för programproduktion i framtiden” sade Daniel Anstandig.

Med hjälp av Radio GPT kan man klona programledares röster och använda dem för att producera lokala versioner av inslag, reklam eller promos. Man kan även låta helt artificiella röster presentera innehållet.

”Vi kan inte vara defensiva utan måste fokusera på att hitta sätt att använda AI för att hjälpa oss. Lyssnarna har en omättligt behov av innehåll, men samtidigt har vi nu färre personer inom radion som producerar innehåll. Människor kommer inte att ersättas av AI utan av människor med AI” sade Daniel Anstandig.

Radio GPT finns idag på engelska. I maj kommer en spanskspråkig version och därefter är det dags för italienska, tyska, franska, polska och portugisiska.

De första radiobolagen som har börjat använda Radio GPT är Alpha Media i USA och Rogers i Kanada.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share