Hederspriset till Lasse Granqvist

Sportjournalisten Lasse Granqvist fick Radioakademins hederspris när Stora Radiopriset delades ut i går på Tyrol i Stockholm.

Lasse Granqvist fick priset med följande motivering: ”Med en unik förmåga och nerv att förmedla det intensiva skeendet har han under lång tid tjusat de svenska radiolyssnarna. Hans inlevelse och sätt att referera har för svenskarna förhöjt upplevelsen oavsett om vi vann eller förlorade. Han är en sann och stor tillgång för radiomediet. Lasse Granqvist är en av våra största röster genom alla tider!”

Lotta Bromé fick för femte året i rad ta emot TNS-Sifos pris till bästa kvinnliga programledare. Bästa manliga programledare blev Christer Lundberg från Christer i P3.

Priset för årets radiostation gick till MTG Radios talstation Radio 1, i konkurrens med Alltid Nyheter från Sveriges Radio och Bandit Rock. ”Med ett öppet, rakt och enkelt tilltal tas angelägna ämnen upp till debatt. Det direkta samtalet skapar nyfikenhet och nerv. Radio 1 har visat att kompetent pratradio har sin givna plats i den svenska etern” skriver juryn i sin motivering.

Årets närradio blev Radio Totalnormal, som även vann samma pris 2009. Motiveringen lyder: ”Med närvaro och personligt tilltal, med berättelser och ämnen som berör har Radio Totalnormal tagit lyssnarna till sitt hjärta. Stor radiokonst i mindre format.”

Här är årets övriga vinnare, med motiveringar:

Årets morgonprogram: Äntligen morgon, Mix Megapol. Motivering: ”Med starka personligheter, kända gäster och ett spännande upplägg ger de sina lyssnare en härlig start på dagen. Äntligen morgon i Mix Megapol är rappt, äkta i sin värme och humor och därför en av Sveriges största radioshower.”

Årets rookie: Linnea Wikblad, P3. Motivering: ”Linnea Wikblad är en intressant och intresserad radiopersonlighet som inte ger sig förrän sista ordet är sagt. Allt och alla är lika viktiga. Passionen för radio glittrar i hennes röst. En ny stjärna är född.”

Årets musik: Klingan, P2. Motivering: ”I sitt musikprogram låter Lennart Wretlind oss följa med på en värdsomsegling till exotiska och avlägsna musikaliska hamnar. Radioprogrammet Klingan andas respekt, kunskap och kärlek och ökar förståelsen mellan människor från olika kulturer.”

Årets underhållning: Spanarna, P1. Motivering: ”Ett radioprogram med skärpa och humor som betraktar omvärlden och framtiden med intelligens och känsla. Spanarna i P1 sätter sig aldrig över sin publik utan får den att känna sig klokare och smartare. Tack för spaningen!”

Årets reportage: Saudiaffären, Studio Ett, P1. Motivering: ”När professionella radiojournalister nyttjar radiomediets alla möjligheter byggs dramatiken upp och en komplex historia blir begriplig. Saudiaffären är ett avslöjande i världsklass som skakade Sverige. Med signum Studio Ett i P1!”

Årets radioprogram: P3 Dokumentär, P3. Motivering: ”Väl underbyggt, tempofyllt och med stort engagemang bjuder årets radioprogram unga lyssnare på ett viktigt innehåll av högsta klass. P3 Dokumentär är driven, levande och brännande nutidshistoria i radioform. Skapad av många duktiga producenter och reportrar.”

Årets folkbildare: Micke Tornving förklarar, Mix Megapol. Motivering: ”Kunnigt och koncist gör han svåra saker begripliga. Micke Tornving har ett pedagogiskt tilltal som på ett roligt och annorlunda sätt förklarar sammanhangen och de komplicerade frågorna. Folkbildning ut i fingerspetsarna, helt enkelt!”

Årets specialpris: Radiokorrespondenterna. Motivering: ”Från världens alla hörn förmedlar de med stort engagemang nyheter, händelser och kunskap på ett alldeles eget vis. Och numera även med ungt perspektiv, Robin Olin, vår nya favorit! Hör upp när SR-s radiokorrespondenter med sina karakteristiska röster målar sin bild av verkligheten för miljoner radiolyssnare varje dag.”

Lyssna på alla vinnare här.

Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share