Guldörat: Radioakademins hederspris till Katarina Hahr och Ginna Lindberg

Ginna Lindberg. Foto: Michael Hansson/Radioakademin.

Under onsdagkvällen delades radio- och poddpriset Guldörat ut av Radioakademin på en gala som sändes direkt från Nalen i Stockholm.

Radioakademin delar i år ut två hederspriser. Det första går postumt till dokumentärmakaren Katarina Hahr och det andra till Ginna Lindberg – båda från Sveriges Radio.

Årets programledare, som utses genom en lyssnarundersökning av Kantar Sifo, går i radiokategorin till Titti Schultz, P4 Extra, och i poddkategorin till Johanna Nordström från Ursäkta (Perfect Day). Ursäkta fick även publikpriset Årets podd.

Juryer valde mottagarna av de resterande priserna. Här följer alla kategorier med jurymotiveringar.

Radioakademins hederspris 2021: Katarina Hahr
”Vinnaren blev en av Sveriges Radios stora profiler och stod för en helt egen journalistik i P1. Hon förlorade synen i 30-årsåldern och det gjorde att hon utvecklade en särskild lyhördhet i alla andra sinnen. Ingen på Sveriges Radio hade ett större kontaktnät inom skådespelar- och artistbranschen och det gav henne en alldeles särskild position. Hennes alla samtal med kända kulturpersonligheter finns lyckligtvis kvar nu när hon tyvärr själv har lämnat oss alldeles för tidigt.”

Radioakademins hederspris 2021: Ginna Lindberg
”Årets hederspristagare har i åratal genom hundratals rapporter, analyser och kommentarer hjälpt oss att förstå det stora, mäktiga landet i väster. Hennes kunskaper och insikter imponerar på USA-kännare och för oss andra är det helt enkelt fantastiskt att genom årets vinnare få grepp om amerikansk inrikespolitik, inte minst under de senaste årens turbulenta utveckling.”

Årets poddproduktion 2021: Rättegångspodden – Nils Bergman för Acast
”Årets poddproduktion går till en podcast som år efter år levererar engagerande innehåll som berör miljontals människor utan att någonsin tumma på kvaliteten. Med en otrolig finess och fingertoppskänsla lyckas produktionen leda lyssnaren in bakom stängda dörrar till en annars sluten värld. Med hjälp av skickligt berättarskap, intervjuer och bandade ljudinspelningar har skaparen bakom denna produktion på egna ben lyckats ge liv till historier som har fängslat stora delar av svenska folket.”

Årets avslöjande 2021: Manipulatören – Ekot/P1 Dokumentär
”Ett blottläggande avslöjande och en mycket välgjord dokumentärserie om ett utstuderat rovdjur som trots upprepade brott i åratal kunnat fortsätta att utpressa och begå sexövergrepp mot unga kvinnor.”

Årets radioupplevelse 2021: Romansbedragaren – P4 Västernorrland
”Vinnarens grepp att använda lyssnarna för att på ett pedagogiskt och underhållande sätt förklara fällor man själv kan hamna i, är radio när den är som bäst. Engagemang från lyssnarna betyder allt och vinnaren tar hjälp av sin publik utan att en enda gång tappa respekten för alla de som fallit offer och förlorat sina besparingar.”

Årets radioprogram 2021: Sportextra – P4 Riks
”När ”lägerelden” slocknar, gemenskapen försvinner och tomheten infinner sig då är det snudd på omöjligt att uppfinna hjulet mot en bortskämd målgrupp. Då krävs det mod att våga utmana sitt format och göra innehåll med sådan inlevelse att man får känsla av att faktiskt vara där. Det här bidraget har fått ”lägerelden” att flytta hem ge värme och har för juryn vunnit VM i innehåll.”

Årets intervju 2021: Mamma dödad i sängen bredvidVerkligheten i P3, Emma Ikekwe, Filt för P3
”En olidligt stark intervju med ett vedervärdigt innehåll och är omöjlig att sluta lyssna på. Skarpa och inkännande frågor resulterar i svar som skildrar en brutal och skrämmande verklighet.”

Årets genombrott 2021: Fråga Agnes Wold – Sveriges Radio
”Med stenkoll på samtiden har den här produktionen hittat vår tids stora ämne och med hjälp av humor, allvar och en stor dos kunskap nått ut till en stor publik. Och dessutom till en publik som inte alls är särskilt vana poddlyssnare. TV har ”Fråga doktorn”, nu har poddvärlden ”Fråga en man med skägg som frågar en doktor”.”

Årets stjärnskott 2021: Love Lyssarides – Just Stories/Podme
”Med kalejdoskopisk reporterblick och en nydanande berättarstil leder årets vinnare lyssnare genom dunkla landskap och in i stängda rum. Trots sitt relativt korta CV visar hen prov på ett absolut gehör för form och ton och hens nyfikenhet smittar av sig på lyssnaren och får oss alla att drömma om hens framtida berättelser.”

 

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share