Gatekeeper får nationellt DAB-tillstånd i Danmark

Förra året kom partierna i Danmark överens om hur DAB-radion ska byggas ut. Nu har de skrivit ett tilläggsavtal med ett antal ändringar.

Bytet till den nya digitalradiostandarden DAB+, som ger plats för fler kanaler, flyttas fram från slutet av 2016 till 1 oktober 2017. En annan ändring är att det inte blir tillstånd för enskilda kommersiella radiostationer. Istället ska man, som i Norge och Storbritannien, utlysa ett gemensamt tillstånd till en ”gatekeeper” som i sin tur ger plats för olika kanaler.

1 oktober nästa år byter reklamradion och DR DAB-nät med varandra. Reklamradion får tillgång till ”DAB-block 1” medan DR flyttas till ”DAB-block 2”.

I avtalet preciseras att reklamradions DAB-sändningar ska ha en inomhustäckning på 80 procent. Gatekeepern för nationell reklamradio kan välja att använda DR-s nuvarande sändarnät eller bygga ett eget.

Lediga tillstånd för det tredje DAB-blocket, som är regionalt, ska utlysas under 2016. Den tidigare ansökningsavgiften på 250 000 kronor tas bort.

Slutligen har partierna ändrat planerna för den informationskampanj om DAB som ska genomföras. Den ska nu även innehålla information om bytet från DAB till DAB+.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share