Finland: Tidigare Bauer-VD vill starta nationell talradio

Leena Puntila. Foto: Radio 55.

Igår var sista dagen att ansöka om tillståndet för det nationella FM-nät i Finland som tidigare har använts av Yles nedlagda talkanalal Yle Puhe.

En av ansökningarna kommer från företaget Radio 55 Oy som helägs av Leena Puntila. Hon har arbetat med kommersiell radio sedan 1985 och var fram till 2016 VD för Bauer Media i Finland.

Leena Puntilas mål är en radiostation för en publik över 55 år med en inriktning på nyheter och aktualiteter. Som huvudkonkurrent nämns public service-kanalen Yle Radio Suomi.

Personer över 55 år lyssnar mycket på radio men samtidigt är de flest kommersiella radiostationer inriktade på 25-54-åringar. Det gör att Yle står för två tredjedelar av radiolyssningen i gruppen över 55 år, medan den kommersiella radion har en motsvarande dominans i de yngre målgrupperna.

En stor del av produktionen ska göras med AI, som ska göra det möjligt att producera nyheter och aktuellt innehåll ”snabbt, effektivt och med hög kvalitet”. Ett samarbetsavtal har skrivits under med det AI-inriktade företaget Qatalis.

”Även inom radiobranschen innebär AI en bättre kostnadsefektivitiet. I vår bransch är det särskilt nödvändigt eftersom Digita, som har monopol och är USA-ägt, gör verksamheten orimligt dyr för alla – inklusive Yle. Priset på Digitas distributionstjänst är så högt att det hotar livskraften för hela den finska radiobranschen” säger Leena Puntila.

Det nya nationella FM-nätet för kommersiell radio täcker 90 procent av befolkningen i Finland.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share