EU stoppar fransk telekomskatt

Den nya franska skatten på reklam-TV, internet och mobiltelefoni är inte förenlig med EU-reglerna. Det säger EU-kommissionen som nu inleder en process mot Frankrike.

Den borgerliga franska regeringen har tagit bort reklamen från public service-TV. Istället har France Télévisions, motsvarigheten till SVT, kompenserats med intäkter från den nya skatten.

”Jag har flera gånger uttryckt mina tvivel om ”telekomskatten”. Den är inte bara oförenlig med EU-reglerna, den påverkar även en sektor som är viktig för ekonomisk tillväxt. Dessutom finns en risk att kostnaderna förs vidare till konsumenterna samtidigt som vi försöker sänka kostnaderna för att avsluta avtal och för mobiltelefoni, dataöverföring och SMS-roaming” säger EU-s IT- och mediekommissionär Viviane Reding.

Den franska regeringen har nu två månader på sig att svara EU-kommissionen, som kan driva ärendet vidare till EU-domstolen.

I september inledde EU-kommissionen en granskning av den nya franska modellen för finansiering av public service. Samtidigt godkändes dock ett extra statligt anslag på 450 miljoner euro till France Télévisions.

I december började EU-kommissionen även att utreda en liknande spansk skatt på reklam-TV. I väntan på ett EU-avgörande har kommissionen uppmanat den spanska regeringen att inte betala ut några anslag till public service-bolaget RTVE.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share