De vann Guldörat 2020

Titti Schultz från P4 Extra fick utmärkelsen Årets radioprogramledare, som utses genom en intervjuundersökning som genomförs av Kantar Sifo. Foto: Christopher Lanaway.

Radioakademin delade under onsdagkvällen ut Guldörat till de bästa programmen inom radio och poddar. Emma Knyckare och Josefin Johansson ledde den digitala prisutdelningen i en direktsändning från Nalen.

Här är alla vinnarna med juryns motiveringar:

Årets poddproduktion
P3 Dokumentär: Fallet Kapten Klänning – P3 (Sveriges Radio)

Ida Lundqvist, P3 Dokumentär, skildrar på ett snyggt, ljudligt och engagerande vis den smått osannolika historien om den förre länspolismästaren Göran Lindbergs hänsynslösa utnyttjande av unga, utsatta flickor. Utåt är han polisen som värnar kvinnors rättigheter men bakom fasaden köper han själv sex och våldtar unga flickor på ett grovt och hänsynslöst vis. Ida Lundqvist suger in lyssnaren i en historia som skildras utan överdrifter eller tillspetsade formuleringar och där du bara måste höra alla fem avsnitten på en gång. Hon får storyn att löpa framåt på ett alldeles självklart och spännande vis med högsta kvalitet för lyssnarupplevelsen.

Lyssna

Årets genombrott
When We Were Kings – Perfect Day Media

Med smittande kärlek till och initierade kunskaper om den internationella fotbollen skapar Erik Niva och Håkan Andreasson långa, fängslande poddhistorier om ett lag under en säsong. De hittar de mest spännande historierna om allt från lag i turkiska tredjedivisionen till de största och de bästa. De vidgar referaten om vad som hände på planen genom att ta med ekonomin, politiken, skandalerna och supporterkulturen så det blir till engagerande och folkbildande berättelser om världen idag. Podden blev snabbt en osannolik succé för ung såväl som gammal och fansen är i växande skara.

Lyssna

Årets stjärnskott
Edvin Törnblom – Hallå? (Podplay/Bauer), Ursäkta (Perfect Day Media), Välkommen ut (Perfect Day Media)

Under året har Edvin Törnblom gått från ung talang till ett osannolikt produktivt stjärnskott. Edvin dyker upp som programledare i podd efter podd. Han hörs här och där och överallt. Han är snabb i tanken, autentisk, generös och modig i sitt programledarskap. Med en stor gnutta humor och självdistans delar Edvin med sig av sitt liv och sina erfarenheter och har blivit en förebild för en ung publik. Med charm och dråpliga infall får han helt enkelt publiken att älska honom.

Lyssna

Årets intervju
Fördomspodden: Emil Persson intervjuar Markoolio – Acast

Årets intervju går till Emil Persson som i Fördomspodden intervjuade artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo. Emil Perssons signum är en bakåtvänd intervjuteknik där han inte ställer frågor utan påstår förutfattade meningar om sina intervjupersoner. På det viset får han ofta andra svar än de förväntade och han kommer intervjupersoner in på livet från ett något annorlunda håll. Genom fördomarna lärde vi känna Markoolio på ett nytt och bussigt sätt i Årets intervju.

Lyssna

Årets avslöjande
Kaliber i P1: De dolda sexövergreppen – producent Annika H Eriksson, reportrar Stina Näslund och Clara Lowden – Filt och P1 för P1 (Sveriges Radio)

De dolda sexövergreppen avslöjar svenska män i Sverige som beställer livestreamade, sexuella övergrepp på barn över nätet och de konsekvenser det får för de utsatta barnen i Filippinerna. Genom ett ambitiöst undersökande i svenska rättssalar och på plats i Filippinerna lyckas reportrarna Stina Näslund och Clara Lowden visa upp en grym verklighet där fattiga människor, på andra sidan jorden, faller offer för en ny lukrativ brottslighet på nätet. De båda reportrarna lyfter fram en verksamhet som inte varit särskilt uppmärksammad i offentligheten och som är svår att avslöja för rättsväsendet. Det är skickligt berättat genom ett fall där en svensk man döms till fem års fängelse samtidigt som det är smärtsamt att lyssna.

Lyssna

Årets hederspris
Staffan Rosell

Årets hederspris går till en person som lyft hela den svenska kommersiella radion. Under 15 år som ledare har pristagaren Staffan Rosell inte bara byggt bolaget han arbetat för, utan en hel bransch som har ökat sin omsättning med 250 procent. Staffan Rosells fina egenskaper och starka driv för att få branschen att enas och samarbeta har gjort att radiolyssnandet i Sverige har ökat och ljudmediets status hos annonsörerna exploderat. Precis som sin klädstil har Staffan en skön, avslappnad och jordnära ledarstil samtidigt som han hyser en enastående kraft att smasha in de viktiga besluten.

Årets hederspris
Adam Alsing (postumt)

Alla har någon gång startat sin dag ihop med Adam Alsing. Därmed tillhör man de lyckliga som har fått ta del av den otroligt allmänbildade, roliga, spontana, barnsliga och kanske smartaste person som någonsin jobbat med en morgonshow.

Adams kollegor har varit om möjligt ännu mer lyckligt lottade än lyssnarna. Kollegorna har fått ta del av en snäll, inkluderande, kreativ person och ett riktigt fullblodsproffs som älskade det han gjorde. Tyvärr lämnade Adam jordelivet alldeles för tidigt och han fattas oss varje dag, både lyssnare och kollegor.

Årets radioupplevelse
Trick or treat – 10 fester på 10 timmar – Bandit Rock (NENT)

Att få hänga med Bandit Rock ut på fest efter fest i tio timmar blev en dröm för lyssnarna och en fantastisk bedrift av programledarna som lyckades behålla feststämningen på högsta nivå genom hela den långa maratonsändningen. En smått galen idé blev till verklighet och under dessa fartfulla timmar mitt i Halloween besökte de barnkalas, 30-årsfester och andra former av festligheter. Många lyssnare hängde gladeligen med från början till slut.

Vilken festlig radioupplevelse!

Årets radioprogram
Hjärta & hjärna – UR i P4

I tider av fake news och desinformation lyckas Dr Emma Frans och journalisten Maja Åström sticka hål på både myter och vetenskap. Genom en rik ljudbild guidar de oss genom forskning och vetenskap runt frågor som sex, döden, flygresor och gym, där vi inte bara spräcker myter utan också får lära oss hur vetenskapsteori faktiskt fungerar. På ett lustfyllt, smart och roligt sätt har de vunnit såväl hjärta som hjärna hos den breda publiken. Populärvetenskap när den är som bäst helt enkelt.

Lyssna

Årets radioprogramledare (Kantar Sifo)
Titti Schultz, P4 Extra – P4 (Sveriges Radio)

Lyssna

Årets poddprogramledare (Kantar Sifo)
Mia Skäringer – Skäringer & Mannheimer

Lyssna

Årets podd (lyssnarpris)
Spöktimmen (Acast)

Lyssna

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share