De får sända kommersiell radio i Nederländerna

Micky Adriaansens. Foto: Nederländernas regering.

Nu är det klart vilka nio kanaler som får sända rikstäckande FM-radio i Nederländerna de närmaste tolv åren. Slam! och Sublime försvinner från FM och det blir nya FM-kanaler från DPG Media och Financial News Radio.

Tillstånden, som börjar gälla 1 september, fördelades genom en online-auktion som tog tre dagar. Deltagarna kunde inte se vilka andra som deltog men fick uppgifter om de högsta buden för tillstånden efter varje budomgång. Utgångspriserna var från 0 euro för tillstånd som reserverats för nyheter respektive nederländsk musik upp till 15,4 miljoner euro för tillstånd utan formatkrav.

Talpa Radio vann tre tillstånd, vilket var det högsta tillåtna antalet. DPG Media och Mediahuis-bolaget Audiohuis fick två var, Business News Radio ett och Financial News Radio ett. Business News Radios tillstånd gäller för en nyhetradio medan ett av Mediahuis-tillstånden ska sända nederländsk musik.

Här är tillstånden med vinnare, koncessionsavgift i euro och nuvarande kanal.

LC01: Talpa Radio (20,0 miljoner) – nu Sky Radio
LC02: Talpa Radio (17,8 miljoner) – nu Veronica
LC03: DPG Media (27,3 miljoner) – nu Qmusic
LC04 (nyheter): Business News Radio (7,4 miljoner) – nu BNR
LC05: Audiohuis (21,8 miljoner) – nu Slam!
LC06: Talpa Radio (21,4 miljoner) – nu Radio 538
LC07: DPG Media (20,0 miljoner) – nu Radio 10
LC08: Financial News Radio (6,1 miljoner) – nu Sublime
LC09: (nederländsk musik): Audiohuis (11,0 miljoner) – nu 100% NL

Totalt inbringade auktionen 152,8 miljoner euro. Tillstånden gäller sändningar på både FM och DAB+.

”Med den har framgångsrika auktionen har vi sett till att nederländarna även i framtiden får ett varierat radioutbud. Det var nödvändigt eftersom den senaste stora auktionen skedde 2003. Sedan dess har marknaden varit sluten samtidigt som sätten vi lyssnar på musik, underhållning och nyheter har ändrats betydligt genom introduktionen av digitalradio, streamingtjänster, poddar och sociala medier. Genom att auktionera ut tillstånden får vi återigen en framtidssäkrad och konkurrenskraftig radiomarknad” säger Nederländernas näringslivsminister Micky Adriaansens.

 

 

Talpa säger att de kommer att använda sina tre tillstånd till Sky Radio, Radio 538 och Radio 10. Mediahuis köpte nyligen Veronica från Talpa och 100%NL från Mediacorp och kommer att sända de kanalerna på sina två frekvensnät, medan Slam! och Sublime flyttas till DAB+. DPG Media driver vidare Q Music på FM och det spekuleras om att det andra tillståndet kommer att användas till oldiesformatet Joe, något som inte har bekräftats av DPG. Det nya projektet Financial News Radio ägs av Joost Zuurbier som är mest känd för att sälja internetdomäner. BNR Nieuwsradio fortsätter slutligen på FM även de kommande tolv åren.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share