Danmark: Hundratusentals DAB-mottagare oanvändbara

Mellan 200 000 och 400 000 danska DAB-mottagare blir oanvändbara om mindre än två månader. Söndag 1 oktober går Danmark nämligen över till den modernare DAB-varianten DAB+ och mottagare som producerats före 2012 kan inte ta in DAB+.

En statlig upplysningskampanj ska förbereda danskarna på förändringen och dessutom informera mer generellt om digitalradio.

Omställningen 1 oktober gör att det blir plats för 12 nya kommersiella radiokanaler med rikstäckning. Sändarnätet drivs av svenska Teracom, som också sammanställer utbudet som dock ännu inte har presenterats.

”I Danmark lyssnar vi riktigt mycket på radio och de senaste åren har vi på allvar tagit digitalradio till oss. Det är en utveckling som fortsätter och därför är nästa stora steg på vägen till en ytterligare digitalisering att vi går från DAB till DAB+. Det ger oss möjlighet till ännu fler radiokanaler till gagn för alla i Danmark. Kampanjen ska se till att vi kan kommunicera om förändringarna på ett klart och tydligt sått, så att lyssnarna förstår vad som händer i oktober och vilka möjligheter digital radio ger” säger kulturministern Mette Bock (Liberal Alliance) i ett pressmeddelande från det danska kulturdepartementet.

Totalt beräknas det finnas mellan 1 och 1,5 miljoner DAB-mottagare i Danmark.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share