Danmark: DR-poddar ska bli exklusiva på DR Lyd

Sara Bro, programledare för Sara & Monopolet. Bild: DR.

Det danska public service-bolaget DR kommer att göra flera av sina poddar exklusiva på den egna ljudplattformen DR Lyd.

Den första podden som berörs av förändringen är Sara & Monopolet, som har en miljonpublik i traditionell radio. Från 20 maj kommer programmet inte längre att finnas på andra poddplattformar än DR Lyd.

Bakgrunden till DR:s beslut är att två tredjedelar av lyssningen på DR:s poddar sker på andra plattformar.

”Det finns två viktiga anledningar till att vi tar det här steget. Det första är att vi framöver får svårt att uppfylla våra public service-uppdrag om vi som idag är beroende av att komma ut på kommersiella poddplattformar. De favoriserar allt mer sitt betalda innehåll, vilket gör det svårt för lyssnarna att hitta innehåll från DR, som de ju redan har betalat för. Den andra anledningen är att vi på DR Lyd kan presentera hela vårt ljuduniversum, något som danskarna inte har tillgång till på de kommersiella plattformarna” säger Tine Godsk Hansen, som är chef för DR Lyd.

”På lång sikt är det här ett nödvändigt steg för att kunna ha ett samlat, fritt och tillgängligt ljudutbud för danskarna. De flesta har nog redan upptäckt att poddar från andra producenter ligger bakom betalmur. Så idén om att allt finns tillgängligt överallt kan redan ifrågasättas” fortsätter Tine Godsk Hansen.

DR förväntar sig att poddlyssningen på Sara & Monopolet kommer att gå ned inledningsvis. Men med hänvisning till erfarenheter från NRK, som har gjort samma förändring, tror Tine Godsk Hansen att lyssningen därefter återhämtar sig.

”Efterhand när vi samlar fler och fler poddar exklusivt på DR Lyd kommer nya användare också att lyssna till annat public service-innehåll på DR Lyd, som därmed kommer att få ännu fler lyssnare” säger Tine Godsk Hansen.

”Vi har ännu inte bestämt hur många poddar som framöver ska ligga exklusivt på DR Lyd och när det ska ske. Men det är den väg vi kommer att gå” fortsätter Tine Godsk Hansen.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share