Bibi Rödöö fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris

Alla Sveriges Radios vinnare av Stora Journalistpriset 2019. Foto: Silan Dijlen/SR.

Bibi Rödöö, som i 23 säsonger har varit programchef för Sommar och Vinter i P1, har tilldelats Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Totalt gick tre priser till SR-medarbetare när Stora Journalistpriset delades ut under torsdagkvällen.

Juryn ger Bibi Rödöö utmärkelsen ”för att hon ständigt ger oss något att prata om, sommar som vinter”.

”Jag är väldigt tacksam och lycklig för det här fantastiska priset, det är ett erkännande efter alla års arbete med Sommar, säger Bibi Rödöö i ett pressmeddelande från SR.

”Bibi har verkligen förtjänat detta. Hon tog en juvel och gjorde om det till en diamant genom förnyelse och genuint publicistiskt tänkande. Att hon tilldelas detta pris samma år som Sommar i P1 slagit publikrekord som podd utan att tappa FM-lyssning visar bara på hur programmet konstant utvecklas” säger SR-s VD Cilla Benkö.

Karwan Faraj och Rosa Fernandez vann kategorin Årets berättare för P3-dokumentären Terrorsyskonen och IS. ”Rått, rakt och osentimentalt ger de lyssnarna en unik inblick i ett Sverige där tre syskon väljer att resa till terrorsekten IS” skriver juryn.

Dessutom fick Hanna Hellquist, som bland annat hörs i Morgonpasset i P3, priset Årets röst. ”Inget är tabu. Med hjälp av sin humor och smärta gestaltar hon det djupt mänskliga och blir en stark röst för lyssnare, läsare och tittare” motiverar juryn sitt val.

Det delades även ut två priser till SVT. Malin Mendel vann kategorin Årets förnyare för serien Världens sämsta indier och Årets avslöjande vanns av Uppdrag granskning.

Förra året gick Lukas Bonniers Stora Journalistpris till P3-s Mats Nileskär. Dessutom vann Robert Barkman och Daniel Velasco kategorin Årets berättare.

Årets prisutdelning är den mest framgångsrika för SR sedan 2011, då tre priser gick till SR och ytterligare ett till två tidigare SR-medarbetare.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share