Benkö: ”Sälja P3 inte svaret”

cillabenko

Att sälja P3 är inte svaret på den svenska radiomarknadens problem. Det skriver Sveriges Radios VD Cilla Benkö i ett svar till Bauer Medias VD Staffan Rosell. I en debattartikel i Svenska Dagbladet menade Staffan Rosell att P3 liknar en kommersiell kanal och föreslog att P3 säljs för att ge SR mer resurser och reklamradion ett nationellt nätvkerk.

Cilla Benkö säger det är ”helt enkelt är fel” att P3 är en kommersiell produkt med samma musikprofil som Mix Megapol, NRJ och Rix FM.

”Idag är P3 den enda oberoende icke-kommersiella mediekanalen för en ung publik. I en tid där filterbubblor blir allt tydligare är den stora unga kanalen avgörande för en fungerande demokrati som också inkluderar unga” skriver Cilla Benkö i debattartikeln som publiceras av Svenska Dagbladet och på SR-s egen medieblogg Medieormen.

”Men huvudargumentet för att behålla P3 i public service-familjen vilar inte på ideologi, det vilar på vad P3 faktiskt gör. P3 gör radio för unga på ett sätt som ingen annan gör i Sverige. För att citera Staffan Rosell: ung radio som har ”ett allmänintresse men som inte är kommersiellt gångbar”. Det är precis det P3 är” fortsätter Cilla Benkö och tar som exempel P3 Nyheter, P3 Dokumentär, Morgonpasset, Musikguiden och nya P3 Serie.

Cilla Benkö konstaterar även att reklamradions brist på FM-frekvenser kan komma att avhjälpas av att PTS fått i uppdrag att utreda möjligheten att ta fram en eller två nationella FM-kanaler utöver de som redan finns.

”Men förslaget att sälja ut P3 kan inte vara svaret på den svenska radiomarknadens problem och lär inte heller göra lyssnarna glada. En nationell kommersiell kanal på bekostnad av P3 leder knappast till ökad mångfald i radioutbudet för unga. Om inte P3 lyfter fram nya talanger, ny musik, ny kultur och nyheter för unga – vem ska då göra det?” avslutar Cilla Benkö.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share

One Comment

  1. Roy Sandgren

    MTG och BM har får var 5- 10 kanaler över hela landet i DAB+ över de lokal muxarna. Duger inte detta ??
    Koordineringen av nya FM frekvenser är större områden för lokal och regional radio i första hand. Nationella i andra hand om det blir några över.
    Beslut om SR utbyggnad av DAB+ utreds i början av nästa år
    MUX 12 B för nya nationella stationer.