Alice Bah Kuhnke: DAB stoppas ”för närvarande"

alicebahkuhnke2

Regeringen skrotar tills vidare planerna på en övergång från FM till DAB men öppnar för en omprövning i framtiden. Det skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i Svenska Dagbladet. Ministern hänvisar bland annat till att remissinstanserna inte var eniga.

En viktig anledning till regeringens ställningstagande mot en digitalisering är att lyssnarna skulle behöva byta mottagare.

”I praktiken innebär en släckning av FM-nätet i enlighet med utredarens förslag att tio miljoner radioapparater blir obrukbara och att nya behöver köpas in av konsumenterna. För att en så omfattande omvandling av tekniken för radioutsändningar ska genomföras krävs det givetvis starka skäl, understödda av ett brett beredningsunderlag. Våra remissinstanser, myndigheter, företag och organisationer har därför fyllt en viktig roll” skriver Alice Bah Kuhnke.

Kulturministern nämner att det finns fördelar med DAB, bland annat fler kanaler, nya tjänster och ökad konkurrens. Men hon skriver också om de nackdelar som remissinstanserna lyft fram. Det gäller försvarets behov av frekvenserna och täckningsfrågan. Dessutom finns oenighet mellan de två kommersiella radiobolagen om huruvida de nuvarande FM-tillstånden ska förlängas utan avgifter. Slutligen skriver Alice Bah Kuhnke att det inte är klart om det finns en efterfrågan bland konsumenter.

”Mot bakgrund av remissutfallet är regeringens slutsats därför att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. En sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter, i synnerhet vad gäller radions roll i svensk krisberedskap. Regeringens uppfattning är också att vår nuvarande radiolösning, det vill säga FM-nätet kompletterat med webbradio, inte heller är behäftad med sådana brister att en övergång är motiverad” skriver Alice Bah Kuhnke.

Men en digitalisering kan komma senare, enligt ministern.

”Som med många politiska beslut, särskilt inom områden där tekniken är under ständig utveckling, kan det finnas anledning att senare ompröva frågan om digitalisering av marknätet för radiosändningar. Regeringen kommer att följa utvecklingen i bland annat Norge. Där kommer, bland annat på grund av större upprustningsbehov än Sverige av FM-nätet, i januari 2017 FM-nätet att börja släckas ned till förmån för DAB+-sändningar. Inte minst kommer regeringen att beakta hur Norge hanterar försvars- och säkerhetsaspekterna av övergången.

Mer:
Regeringen stoppar övergången till DAB-radio

Radionytt ansvarar inte för externt länkat innehåll.

Share